Pátek, 29. března 2024

Kontrola dopadne na Synthesii i Nokii

Kontrola dopadne na Synthesii i Nokii
Přísnější pravidla Bruselu pro používání chemických látek postihnou spoustu podnikatelů, nejen samotné chemičky. V Česku i v zahraničí firmy vyčíslují stamiliardové náklady na zavedení povinného testování chemikálií - je to problém jak pro české textilky, tak třeba finského výrobce mobilů Nokia.
"Sami sice nemusíme látky nechat testovat. Ale zdražení našich surovin, například barev, nám srazí už beztak malé marže," tvrdí Jindřich Schwarz, obchodní ředitel jednoho z největších tuzemských výrobců příze Vlnapu Nejdek. Už nyní podle něj tvoří náklady na splnění všech ekologických norem skoro pětinu finální ceny výrobku.

Barvy, prací prášky, textil
Největší vliv má ale včera schválený program REACH přímo na chemické firmy. Příkladem je pardubická Synthesia, výrobce barviv, hnojiv a dalších chemikálií.
Podle prvních odhadů vydá kvůli novým bruselským požadavkům stovky miliónů korun. "Povede to ke zvýšení nákladů, možná i k zastavení výroby u těch produktů, které vyrábíme v menších sériích," říká mluvčí firmy Daniel Rubeš.
Stejně jako u textilek, i v tomto oboru se pak tuzemským chemičkám bude hůře soupeřit s asijskou konkurencí na trzích, kde taková přísná pravidla neplatí. "Evropské chemičky přijdou o část trhů. Zákazníci třeba z Ameriky přejdou od dražších evropských dodavatelů k těm asijským," soudí Rubeš.
Jedním z odběratelů výrobků Synthesie je například producent vodou ředitelných barev Balakryl - společnost Barvy Tebas. "Musíme zvážit, jestli zdražení surovin promítneme do cen i my," říká generální ředitel firmy Tomáš Jelínek. REACH a přísnější obrana proti nebezpečným látkám není podle něj sama o sobě špatná myšlenka - ale záleží na způsobu, jakým se prosazuje.
K producentům, kteří alespoň ze začátku neuvažují o zdražování, patří rakovnický podnik koncernu Procter & Gamble. Výrobce Arielu a dalších pracích prášků, kosmetiky a čisticích prostředků pokryje vyšší náklady vlastními úsporami. "Chtěli bychom se s tím vyrovnat bez zdražování, stejně jako jsme se vyrovnali například s povinností zavádět bezfosfátové prášky. Ale samozřejmě bude záležet na tom, o kolik naše suroviny podraží," říká Ivan Krejčí z pražské centrály Procter & Gamble.
Na problémy se připravují i výrobci autokosmetiky. Například Velvana z Velvar používá pro své výrobky na tři sta druhů surovin, z toho zhruba čtyřicet procent označovaných jako nebezpečné.
"Jejich testování bude samozřejmě záležitost našich dodavatelů. Nás mnohem více zasáhne až další fáze REACH, kdy dojde na nové značení používaných chemických látek. Bude to znamenat za nemalých nákladů vyměnit všechny etikety, dokumentaci a bezpečnostní listy," připomíná manažer pro jakost a vývoj Jan Skolil.

Jeden test za milióny
Starosti mají také zahraniční průmysloví giganti. "Německý chemický koncern BASF během posledních tří let vynaložil stovky miliónů eur, aby jeho dodavatelé mohli chystanému zákonu vyhovět," sdělil listu The Wall Street Journal viceprezident společnosti Wolfgang Gerhard. Podobně je na tom finská Nokia, největší výrobce mobilních telefonů na světě. Vyrábí sto padesát produktů, používá na třicet tisíc nejrůznějších komponentů. Na její produkci je vázáno na půl miliónu přímých i nepřímých dodavatelů. "Budeme tedy muset zkoumat, které chemické látky nahradit bezpečnějšími," uvádí Markus Terho, ředitel Nokie pro ekologické záležitosti.
Každá společnost v Evropské unii bude podle nového zákona povinna zaregistrovat vyráběnou chemikálii u agentury, která vznikne v Helsinkách. Ta bude mít pravomoc zakázat látku, o které usoudí, že představuje zdravotní riziko.
Jen přímé náklady na testování jedné chemické látky experti odhadují od 20 tisíc do 400 tisíc eur (560 tisíc až 11 miliónů korun). Záleží na tom, jaké zkoušky jsou nutné a kolik údajů se o té které chemikálii musí zjistit. "Taková procedura bude spojena s nesmírnými byrokratickými průtahy," potvrdil Phillippe de Buck, generální tajemník UNICE, evropské organizace zastřešující podnikatelské svazy.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů