Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solární panely: ušetřete za elektřinu

Poplatky za odběr elektřiny jsou poměrně výraznou částkou vydanou za provoz světelné reklamy.
Solární panely: ušetřete za elektřinu
Však se podívejte do nájemní smlouvy, určitě je tam najdete. Solární panely jsou jednou z cest, jak získat levně elektřinu (prakticky jen za pořízení zařízení), a díky výhodným cenám za odkup ekologické energie ještě dostat něco z pořizovacích nákladů zpět.

Pro začátek je třeba říct, že pomocí solárních panelů určitě nebudete napájet velké světelné reklamy, například pylony, či velké prosvětlené plochy. Pokud byste přeci jen chtěli, pak se připravte na to, že finanční náročnost tohoto způsobu by daleko přesáhla klasický způsob napájení z tradičních zdrojů.

Solární panely neboli také fotovoltaické články je možné použít jako alternativu v napájení menších reklam, zejména LED. Reklama klidně může být umístěna v interiéru, pomocí kabeláže se potřebný proud přenese až ke spotřebiči.

JAKÉ EXISTUJÍ

Nejprve je potřeba si říci, jaké vůbec existují druhy solárních článků, ze kterých se panely vyrábějí. Od toho se pak odvíjí účinnost celého systému a také samozřejmě jeho cena. Nejlevnější solární panely se skládají z takzvaných amorfních prvků. Jejich výroba spočívá v nanesení siliciové vrstvy například na sklo. Nízká cena se odráží na jejich účinnosti, která dosahuje pouze 5-8 procent, což je necelá polovina účinnosti nejlepších systémů.

Polykrystaly jsou pak takříkajíc zlatou střední cestou. Náklady na výrobu (a tím pádem i prodejní cena) jsou relativně nízké a účinnost se pohybuje v rozmezí 12-15 procent. Poznáte je podle rovnoměrné struktury povrchu, tvoří totiž obdobu ledových květů (ty jsou přece také jen shlukem krystalů zmrzlé vody).

Konečně nejúčinnější jsou monokrystaly. Jejich účinnost dosahuje rozmezí 15-18 procent, přičemž opět je vykoupena vyšší cenou. Poznáme je podle celoplošné stejnosměrné krystalové struktury siliciových atomů.

KOLIK POTŘEBUJI?

V minulém odstavci jsme několikrát nakousli pojem účinnosti. Ta totiž rozhoduje o tom, kolik se vám podaří vydolovat elektrické energie z daného množství slunečního záření. Na mapce níže vidíte, jaké sluneční záření dopadá na Českou republiku za rok v megajoulech (MJ) na m2. A čtvereční metr je plocha, se kterou se pracuje i v případě výpočtu množství elektrické energie, vyrobené solárním panelem.

Účinnost solárních panelů je uváděna jako Wp. Jedná se o jednotku energie, která koresponduje s maximálním množstvím pohlcovaného slunečního světla. Takže například nejprodávanější sluneční panel se 110 Wp je schopen vyrobit až 110 kWh ročně. Tento výpočet se však vztahuje k optimálním testovacím podmínkám, takže reálná hodnota bude o něco nižší. Distributor uvádí, že reálný zisk bude v případě tohoto panelu činit 87,25 kWh za rok. Výrobci však garantují, že tento výkon bude panel schopen získávat po celých dvacet let, což je doba, po kterou svítí jen velmi málo světelných reklam u nás.

PANELY DO KAPSY

Nejnovějším trendem v solárních panelech jsou ohebné články, jejichž největší výhodou je přenosnost. Pod názvem SolarRolls je vyrábí například americká firma Brunton. Jsou konstruovány z amorfního křemíku, který má tu výhodu, že se používá jako tenkovrstvý materiál (ohebnost), kterým se vytváří celá solární jednotka najednou, a neskládá se z jednotlivých solárních článků. Nevýhodou levného amorfního křemíku je nízká účinnost (v porovnání s monokrystalickým křemíkem až poloviční) a pokles výkonu s časem (stárnutí amorfního křemíku). Brunton tyto panely vyrábí ve třech velikostech, resp. ve třech výkonech. Jsou to SolarRoll 4,5 o výkonu 4,5 W, SolarRoll 9 a konečně SolarRoll 14. Čísla odpovídají výkonům ve wattech. Parametry jednotlivých panelů jsou následující:

SolarRoll 14 - doporučená cena: 399 USD, rozměr v rozloženém stavu: 30,5x145 cm, hmotnost: 482 g, maximální výstupní výkon: 14 W (15,4 V/900 mA), vhodné pro nabíjení satelitních telefonů a notebooků

SolarRoll 9 - doporučená cena: 279 USD, rozměr v rozloženém stavu: 30,5x102 cm, hmotnost: 300 g, maximální výstupní výkon: 9 W (15,4 V/600 mA), doporučeno pro nabíjení GSM telefonů a videokamer

SolarRoll 4.5 - doporučená cena: 169 USD, rozměr v rozloženém stavu: 30,5x56 cm, hmotnost: 182 g, maximální výstupní výkon: 4,5 W (15,4 V/300 mA), doporučeno pro nabíjení malých elektronických spotřebičů, GSM telefonů a PDA

V České republice tyto panely distribuuje společnost Libor Jiránek De Bureau. Podle výkonových parametrů a jejich určení je však jasné, že jejich využití ve světelné reklamě nebude příliš velké. Václav Loubek


Fakta

Výhody a nevýhody solární energie


Výhody

Na zemský povrch dopadá ročně 122 petawattů slunečního světla, 13 terawattů elektrické energie spotřebovaných lidmi je proti tomu zhruba desetitisícina. Solární energie má nejsilnější pozici mezi obnovitelnými zdroji.

Při výrobě a využívání solární energie nevzniká žádné znečištění. Kontrola odpadu při výrobě solárních panelů je možná se stávajícími metodami. Recyklovací technologie jsou ve vývoji.

Solární panely vyžadují kromě instalace jen minimální servisní zásahy, to se týká i celých solárních elektráren.

Solární energie je výrazně levnější v místech, kam je složité nebo nemožné natáhnout vedení, případně dopravit palivo. Týká se to zejména satelitů, ostrovních komunit, vzdálených lokací nebo oceánských plavidel.

V případě přívodu klasické elektřiny může být solární energie využita k pokrytí tzv. špiček, tedy denních dob, kdy je spotřeba el. energie nejvyšší, a tím pádem i nejdražší.

Nevýhody

- Limitovaná výtěžnost.

- Solární energie je nedosažitelná v noci, v případě zataženého počasí je účinnost nižší. To se dá obejít použitím zařízení pro uchovávání energie, například baterií.

- V lokacích s menším množstvím slunečního svitu je účinnost solárních panelů omezená.

- Omezené možnosti dopravy sluneční energie (pouze v bateriích nebo k hydrolýze vodíku).

- Solární články vyrábějí stejnosměrný proud, k přepravě je potřeba ho přeměnit na střídavý, což je doprovázeno ztrátou přibližně 4-12 %.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů