Čtvrtek, 28. března 2024

Proti Mostecké uhelné by měl zasáhnout stát

Proti Mostecké uhelné by měl zasáhnout stát
Boj o hnědé uhlí se dramatizuje. Mocná investiční skupina J&T se rozhodla otevřeně vytáhnout proti Mostecké uhelné společnosti, která zásobuje uhlím její firmu United Energy - výrobce elektřiny a tepla pro Most a Litvínov.
Mostecká uhelná prakticky ovládá trh s uhlím pro spotřebitele, nezávislé na společnosti ČEZ.
"Mostecká má na nezávislém trhu asi šedesátiprocentní podíl, je dominantním hráčem. Kdo dnes potřebuje větší množství uhlí a nemá smlouvu se Severočeskými doly nebo se Sokolovskou uhelnou, je odkázán na Mosteckou. Ta si své dominantní postavení začala uvědomovat a velmi brutálně ho zneužívat," říká Daniel Křetínský, který má v J&T na starosti energetiku.
Právě dnes chce J&T poslat na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření obchodních praktik Mostecké uhelné.


HN: Jak se podle vás ono "brutální" chování Mostecké projevuje?
Zneužití dominantního postavení Mostecké má dvě formy. Jednak jde o zvyšování ceny uhlí. Dnešní cena uhelného hruboprachu pro velké odběratele je někde kolem 25 - 30 korun za gigajoul tepla. Mostecká se ale teď nově snaží tyto ceny dostat během dvou až tří let na 45 až 50 korun. Což je v extrémním případě až stoprocentní zdražení.
Druhým projevem zneužívání monopolu je, že odmítají se všemi zákazníky uzavírat dlouhodobé smlouvy s odůvodněním, že nejsou prolomeny limity těžby. Snaží se na trhu vyvolat paniku, tlačit na nezávislé odběratele.

Teplárny se proti těžařům jen těžko brání


HN: Má to nějaký viditelný dopad?
Vážný. Teplárny jsou paralyzovány odpovědností vůči obyvatelstvu. Nemají možnost se s dodavatelem uhlí nedohodnout. Na jiném dominantním trhu se lze bránit monopolu tím, že zboží nepřijmete, teplárna by ale musela přestat vytápět obec, a to nejde. A energetický sektor má ve zvyku chovat se konzervativně a odpovědně, tím tlakem je zaskočen.


HN: Jaký zásah chcete po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže?
Dnešní situace je dána tím, že uhelné firmy zůstaly paradoxně mimo jakoukoliv regulaci. Ona nebyla potřeba, těžaři se až dosud chovali odpovědně a u Severočeských dolů či Sokolovské to podle našich zkušeností dál platí. Ale na to, jak Mostecká začala své postavení nečekaně zneužívat, není regulační rámec připraven.


HN: To navrhujete, aby maximální cenu uhlí určovaly úřady?
Postup Mostecké uhelné je nejen protiprávní, ale i hluboce nemorální. Prodávají uhlí, které nepatří jim, ale státu. Skupinka soukromých investorů se tu snaží na úkor trhu a obyvatelstva, které to platí v ceně tepla, získat nepřiměřený zisk prodejem státního majetku! Z hnědého uhlí se u nás vyrábí teplo pro téměř tři milióny lidí. Na začátku výrobního řetězce je uhlí, to patří státu. Vytěží ho těžební firma, dodá teplárnám, ty dodají teplo distributorům a ten zákazníkům.
Cena tepla z čistě soukromé teplárny je regulovaná Energetickým regulačním úřadem, stejně jako cena soukromého distributora. Ale těžař, který pracuje s uhlím, jež patří státu, zdraží na dvojnásobek, rozdíl platí v ceně za teplo konečný spotřebitel, a jediná, ale klíčová položka v řetězci - cena uhlí - regulována není! Není to absurdní?


HN: Mostecká uhelná své zdražování vysvětluje tím, že je vyšší poptávka po uhlí a toho že začíná být nedostatek. To má logiku, ne?
Je to nesmysl. V České republice nevznikla v poslední době žádná nová kapacita na spalování hnědého uhlí, poptávka je pořád stejná. A stejné je už několik let i množství vytěženého uhlí. Jedinou změnou je, že Mostecká začala diktovat ceny a na nezávislé výrobce vytvářet nátlak.

Celá energetika čeká, zda padnou těžební limity


HN: Jenomže zásoby hnědého uhlí se tenčí. Pokud budou zachovány těžební limity, skončí na lomu ČSA v Mostecké uhelné těžba už za deset let.
My bychom rozuměli, kdyby Mostecká řekla, že je připravena dlouhodobé smlouvy uzavírat ve variantách - při prolomení limitů a při jejich zachování. Ale tak to není. Mostecká chce prolomit limity a pak začít spekulovat, jak uhlí použít. Pokud limity padnou, bude z toho mít prospěch hlavně ona.


HN: Takže vy navrhujete, aby stát zavedl regulaci cen uhlí - v situaci, kdy celá Evropa tlačí na liberalizaci trhů s energiemi a Brusel stupňuje kritiku, že se české trhy otvírají pomalu?
Bylo by dobré přijmout zvláštní právní úpravu, která by zvážila cenovou regulaci v oblasti výroby tepla. A druhá věc je, že by se mělo určitým způsobem i regulovat to, jak se vytěžené uhlí použije. Efektivní a národohospodářsky prozíravé je přijmout takovou úpravu, aby teplárny, které vyrábějí kromě tepla jako vedlejší produkt i elektřinu, byly zvýhodněny. Takzvaná kogenerační výroba proudu a tepla je nejefektivnější.
A celospolečenský zájem je v tom, aby se uhlí spalovalo tam, kde se z něj dostane nejlepší produkt a ten se za nejlepší ceny dostal k obyvatelstvu.

Plány na stavbu nové elektrárny nevzdáváme


HN: Vy se do tažení proti MUS pouštíte i proto, že chcete stavět u vaší teplárny v Komořanech úplně nové elektrárenské bloky, že? Problém s uhlím vám to dost komplikuje.
Bez ohledu na to, jak dopadne tato diskuse, si myslíme, že pro nás bude možnost dostat uhlí z Mostecké do Komořan velmi obtížná.
I kdyby se nám podařilo přispět k tomu, aby se stát k této problematice postavil odpovědně, tak za to zaplatíme daň: speciálně nám potom Mostecká uhelná bude dělat problémy a nebude nám chtít poskytnout uhlí nad stanovený rámec.


HN: Takže jste upustili od plánů na novou elektrárnu?
Práce na přípravě tohoto projektu stále pokračují, ale počítáme už s jinými palivy, než je uhlí z Mostecké. Teď bych nechtěl být úplně konkrétní, jsme ve fázi příprav. Bude trvat ještě řadu měsíců, než řekneme: Stavíte jednotku o takovém a takovém výkonu, s touto dispozicí, toto bude její palivo.


HN: Obavy z nedostatku elektřiny rostou, odborníci volají po stavbě nových elektráren, ale investoři se do nich nehrnou. Není ten nedostatek elektřiny jen uměle přiživovaná fáma?
Ne, potřeba výstavby nových zdrojů na výrobu elektřiny tu nesporně existuje.


HN: Tak proč s tím pořád nikdo nezačíná?
V České republice jsou dva problémy - situace kolem uhlí a chování Mostecké uhelné, a také nejistota kolem těžebních limitů. Některé zdroje by se už opravdu mohly začít obnovovat, kdyby jejich provozovatelé měli dlouhodobé kontrakty na uhlí. Což je případ i našich Komořan, ale i Energotransu (provozovatele teplárny v Mělníku, pozn. redaktorky), Elektráren Opatovice... Kdyby měli jistotu dodávek, jistě by už začali s investicemi do obnovy svých zdrojů.
Ale druhá věc, kterou jsme blokováni, je legislativa. Mělo by se ujasnit, jak bude vypadat ekologická daň. Je jasné, že přijata být musí, ale pořád nevíme, v jaké výši. To je při investičním rozhodování problém.

Energetika je pro skupinu J&T velmi důležitá


HN: Má vaše finanční skupina v energetice kromě Komořan i jiné plány?
Vlastníme padesát procent v Plzeňské energetice, ta má podobně jako Komořany kogenerační výrobu tepla a elektřiny a zásobuje část Plzně, jde ovšem o menší zdroj. Podílíme se také na distribuci a obchodu s elektřinou. Máme ještě několik dalších záměrů, o kterých ale zatím nemohu mluvit.


HN: Omezujete se v těch "dalších záměrech" jen na Česko?
Přednostně sledujeme trhy v České republice a na Slovensku, ale věnujeme se i možnosti investovat v oblasti výroby elektrické energie v zahraničí. Je to jediný segment v rámci korporátních investic, kde se díváme i do ciziny. Souvisí to s tím, že trh s elektřinou je čím dál víc globální, přesněji evropský. Až se vyrovnají ceny elektřiny u nás a v Německu, trh se obrovsky rozšíří.


HN: Jak rychle to přijde? Šéfové společnosti ČEZ mluví zhruba o dvou letech...
Pokud se podíváte na cenu elektřiny u nás a v Německu, tak zjistíte, že rozdíl na megawatthodinu mezi aktuální cenou u nich a českou cenou na příští rok je už jen jedno euro. Ten trh je skoro srovnaný.

Daniel Křetínský
Je spolumajitelem investiční skupiny J&T. Jednatřicetiletý Křetínský vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, začínal v advokátní kanceláři, kde se specializoval na obchodní právo a kapitálové trhy. V J&T pracuje od roku 1999. Má na starosti oblast korporátních investic v Česku a veškeré investice J&T do energetiky. V České republice J&T vlastní už dva roky společnost United Energy, z níž postupně odprodává menší teplárny a teplovody. Chce si ponechat jen velkou teplárnu s výrobou elektřiny v Komořanech, kde plánuje i stavbu zcela nové elektrárny. Kromě toho má J&T podíly v Plzeňské energetice (výrobce tepla a proudu), v distribuční firmě Pražská energetika, v První energetické (velkoobchodník s proudem) či v ČKD Blansko (výrobce vodních turbín). Křetínský je prezidentem fotbalové Sparty. Kromě sportu k jeho koníčkům patří výtvarné umění.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů