Čtvrtek, 25. dubna 2024

Do zemědělství o čtyři miliardy více

Do zemědělství o čtyři miliardy více
Podpory do zemědělství by měly v příštím roce dosáhnout více než 36 miliard korun proti letošním zhruba 32 miliardám. Zvýší se především farmářské dotace - přímé platby, které jsou klíčové. Navýšení zdrojů přinese také nový Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova.
Podpory od vstupu Česka do EU sice rostou, ale snižuje se zemědělská produkce, uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. "Kráčíme tak krůček po krůčku k takřka totální závislosti na dotacích a neřešíme podstatu, že je třeba mít výrobu v takové úrovni, aby se závislost na dotacích utlumila," řekl s tím, že ČR proti některým jiným zemím mimo jiné zaostává v zemědělské produkci pro nepotravinářské, zejména energetické účely.
Hlavním problémem českého zemědělství je ale podle Jana Millera z Asociace soukromého zemědělství jeho struktura. Jde například o to, že se orá zhruba o desetinu více půdy, než by se mělo, a navíc v nepříznivých oblastech. "Všichni chtějí orat, sít a dojit mléko, což není možné," podotkl.
Čeští farmáři dostanou v příštím roce z unie přímé platby ve 40procentní výši oproti tomu, co obdrží jejich konkurenti ve starých členských zemích. Stát tyto dotace dorovná v maximální možné výši, tedy na 70 procent. Celkem by tak mělo jít zhruba o 19 miliard korun oproti 16,3 miliardy pro letošní rok.
Z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova bude včetně národního spolufinancování k dispozici zhruba 10,8 miliardy. Tyto peníze se budou čerpat v rámci programu rozvoje venkova, který zahrnuje řadu opatření - od dotací na údržbu krajiny, přes modernizaci zemědělství po rozšiřování pracovních příležitostí na venkově a zlepšování životního prostředí. Podpory navazují na současný Operační program zemědělství a Horizontální plán rozvoje venkova, které sloužily k čerpání evropských fondů v letech 2004 až 2006. Podpory z obou programů budou k dispozici i příští rok. Celkem jde o 3,5 miliardy korun.
S menší sumou, a to 1,55 miliardy korun, se oproti letošnímu roku počítá na opatření na trhu, jako jsou například podpory vývozu vybraných komodit.
Sníží zřejmě také celkové národní podpory. Letos představovaly podle Ministerstva zemědělství přibližně 2,2 miliardy korun a pro příští rok se zatím počítá s 1,4 miliardy korun. Zemědělský výbor Poslanecké sněmovny ale doporučil ministerstvu ještě o 460 miliónů korun posílit dotace poskytované podle zákona o zemědělství, které úřad původně zkrátil.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů