Středa, 24. dubna 2024

Chaos ve státních Lesích trvá

Chaos ve státních Lesích trvá
Stát musí mít ze svých lesů mnohem větší zisk. Uděláme proto nové a průhledné zakázky pro soukromé firmy, které pro státní podnik Lesy ČR pracují... To prohlásil před třemi lety tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas - a zažehl tak kauzu, z níž se české lesnictví nevzpamatovalo dodnes.
Chaos ve vztazích státu a lesnických firem teď dokonce dosáhl vrcholu. Už se zdálo, že se Lesům podařilo vyhlásit tendry opravdu průhledně, že od ledna se podle nových smluv bude v lesích hospodařit.
Ale antimonopolní úřad dostal nařízeno od soudu, aby o platnosti tendrů rozhodl znovu. Zatím tak nemá nikdo jistotu, zda se v lesích státního podniku - to znamená na více než polovině všech lesů v Česku, bude od Nového roku pracovat.
Jak se vyznat v kauze, jež zaměstnává desítky právníků, v níž podle expertů ani "neexistuje dobré řešení"?

Palasovy ideály
Počátek problémů sahá do září roku 2003, kdy Palas na hodinu odvolal dlouholetého šéfa Lesů Jiřího Olivu. Nejprve ministr váhal s odůvodněním, pak prohlásil: Dosavadní smlouvy se soukromými firmami připravují stát o stamilióny korun. Uděláme je lepší.
Nezávislí lesničtí odborníci tohle vysvětlení zprvu přijali. Státní podnik se bez pomoci firem neobejde. Dělají pro něj všechny práce, od zalesňování po těžbu. Ale staré smlouvy už opravdu potřebovaly "provětrat".
Záhy se však ukázalo, jak Palasovy ideje v praxi kulhají. Na scéně se totiž objevil jeho asistent Vojtěch Slówik.
Sám v lesnictví podnikal, a právě s ním spřátelené firmy najednou měly mít k zakázkám v celkové hodnotě desítek miliard korun lepší přístup. Ostatní firmy poukazovaly na klientelismus a začaly se bouřit. Oleje do ohně přilévalo i to, že Slówik se bez ostychu hlásil ke své někdejší spolupráci se státní bezpečností. A Palasovi to nevadilo.

Ředitel má být manažer?
Palasovi se však nepodařilo nové smlouvy pro firmy, spřátelené se Slówikem, prosadit hned.
Odvolaného šéfa Lesů Olivu totiž nejprve nahradil Kamilem Vyslyšelem. "Totální neprofesionál" bylo ovšem to nejmírnější hodnocení, jež o Vyslyšelových kvalitách lesníci vyřkli.
Řešit to musel i sám Palas. Vyslyšel totiž nebyl schopen nové tendry, nutné pro uzavření nových smluv, vůbec připravit.
"Usoudili jsme, že ředitel Lesů by měl mít i manažerské schopnosti," vysvětloval pak mluvčí Ministerstva zemědělství Martin Severa, proč Vyslyšela zhruba po roce střídal Vladimír Blahuta.
Ani s ním však Palas neměl úplně šťastnou ruku. Blahuta sice loni nové tendry vyhlásil. Vyplnila se přitom neblahá očekávání většiny firem. Výborně v Blahutových tendrech uspěly právě ty podniky, u nichž se dala vysledovat spojitost se Slówikem.

CE Wood jde do Bruselu
Jenže státní podnik tendry nevypsal podle zákona o zadávání veřejných zakázek. Nabízená cena služeb v nich například měla váhu jen sotva padesát procent, rozhodovaly subjektivní "reference".
Do boje proti tomu vytáhla hlavně největší lesnická firma CE Wood. Tendr dokonce bojkotovala a upozornila na nestandardní tendry také Evropskou komisi.
Brusel dal Česku důrazný signál, že takhle to dál nepůjde. A šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina nakonec tendry prohlásil za nezákonné.

Koníček v pasti
Lesní kauza se přehoupla do letoška. Mezitím se měnili agrární ministři, a také Blahutu v čele Lesů vystřídal František Koníček.
Koníček se nejprve snažil dohodnout se znesvářenými podnikateli na "klidu zbraní" - asi ročním přechodném období, během něhož připraví nové tendry v souladu se zákonem. Jenže firmy, jež ve zrušených tendrech uspěly, se nevzdaly. Na dohodu nepřistoupily. A u soudů si dokonce vybojovaly i to, že v Lesích dosud mohou pracovat na základě smluv z neplatných tendrů.
Koníček v září přece jen vypsal nové tendry. Přizval k nim coby pozorovatele dokonce i lidi z Transparency International.
Minulou středu se Lesy chystaly jejich výsledky potvrdit. Jenže krajský soud v Brně vyslyšel stížnost firem, které trvají na tendrech zrušených antimonopolním úřadem. Ten se podle soudu dopustil procesní chyby a musí rozhodovat o případné neplatnosti loňských tendrů znova. Koníček tak možná skončil v pasti, kterou v podstatě způsobil před třemi lety Palas.
Přitom však Lesy neruší ani ty nové. Vyčkávají, co řekne antimonopolní úřad, co soudy...
"Je to neuvěřitelný případ," nenachází jiné hodnocení Jiří Kořínek, ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů