Středa, 17. dubna 2024

Voda výrazně podraží

Voda výrazně podraží

PRAHA - Vodné a stočné zdraží v Praze od ledna o 12 procent.

Znamená to, že Pražané za metr krychlový vody zaplatí 49,67 koruny místo nynějších 44,36, takže čtyřčlenné rodině vzrostou výdaje za vodné a stočné v průměru o 80 korun měsíčně. Včera o tom rozhodli radní hlavního města.

Už koncem listopadu městská rada neschválila původní, ještě razantnější návrh, podle kterého měl být nárůst 15procentní. Metr krychlový vody by stál 51 korun. Před týdnem radní verdikt o zdražení odložili. Pro letošní rok vzrostla cena vody v metropoli o 1,61 Kč.

Návrh na poměrně razantní zdražení vody radní zdůvodňují tím, že je potřeba více peněz na investice do zastaralé vodohospodářské infrastruktury. Například průměrné stáří vodovodů je 38 let, nejstarší řad je z roku 1879. Pražané se kvůli poruchám vodovodní sítě ocitají bez dodávky vody nejčastěji v České republice. Ročně v Praze vznikne na 7000 havárií.

Podle pražského zastupitele za KSČM Viktora Pázlera to pro Pražany není dobrá zpráva. Pochopil bych zdražení o inflaci, ale 12 procent se mi zdá hodně. Když k tomu přidáme zdražování nájemného a elektřiny, které nás také od 1. ledna čekají, bude to pro nízkopříjmové domácnosti velký zásah do peněženky.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů