Čtvrtek, 28. března 2024

V Rumunsku se hrotí spor o zlatý důl

V Rumunsku se hrotí spor o zlatý důl
V době, kdy se Rumunsko připravuje na vstup do Evropské unie, se vyostřil dlouhodobý spor o zahájení těžby v novém dole na zlato. Kanadská společnost slibuje záchranu komunity postižené vysokou nezaměstnaností, narazila však na odpor místních ochránců přírody.
Muž, který sehrál důležitou roli v zastavení důlního projektu v hodnotě mnoha miliónů dolarů, Eugen David, je zvyklý žít a pohybovat se mimo zajeté koleje. Odbočka z klikaté silnice vedoucí výběžkem Karpat vás zavede k Rosia Montaně, Červené Hoře.
Projedete kolem rezavějících vagónů starého státního dolu na zlato v Rosia Montaně, jehož zavření významně přispělo k místní nezaměstnanosti. Pak odbočíte ze silnice a natřásající se auto vás po kamenité cestě doveze až k venkovskému stavení na úbočí hory. Eugen David právě bere svou dcerku na vyjížďku na koni.

Turisté nad zlato
"Můj život je v Rosia Montaně," říká bývalý horník. "Nechci odtud odejít. A dokud budeme chtít, v novém dole se nikdy těžit nezačne."
Malá usedlost rodiny Davidových leží na samém okraji pozemků, které v poslední době často vypadaly jako bitevní pole. Za seníkem a stodolou pokračuje Eugen po blátivé cestě a ukazuje přes les na místa, kde by měl být povrchový důl. V těsné blízkosti jeho statku.
Z domu Rubena Davida je výhled na transylvánský venkov. V tomto ročním období se v údolí převaluje ranní opar, na polích a větvích stromů je námraza.
Jeho základním argumentem je, že není vůbec potřeba otvírat nový důl vzhledem ke škodám, které by vznikly. Tvrdí, že kombinace přírodních krás a historických památek - včetně pozůstatků těžby zlata z dob starých Římanů - postačuje k tomu, aby Rosia Montanu zachránili turisté.
A sám Eugen podnikl kroky, aby zvýšil atraktivitu oblasti. Na jednom z polí rozmístil několik soch, které vyrobili umělci ze všech kontinentů. Během své šestileté kampaně se naučil, jak získávat mezinárodní podporu.

Když hovoří milióny
Kanadská společnost Gabriel Resources, která chce nový důl vybudovat, však také zvýšila úsilí ve snaze přesvědčit kritiky, že se mýlí ve všech ohledech. Firma hodlá celkem investovat kolem 900 miliónů dolarů. Šlo by o jeden z největších evropských zlatých dolů.
Odpůrci nového dolu se obávají, že by mohlo dojít k únikům kyanidu používaného při získávání zlata. Gabriel však trvá na tom, že jeho vnitřní předpisy na ochranu životního prostředí jsou nejpřísnější na světě, a model, který je k vidění ve vesnici, ukazuje, že společnost by opustila krajinu mnohem méně zjizvenou, než je nyní.
Zaměstnanci Gabriel Resources v Rosia Montaně jsou přesvědčeni, že místní odpor slábne, a že společnost bude moci zahájit těžbu v roce 2009. Hovoří o tom, že v nejhorším případě se obrátí na rumunské úřady, aby vyvlastnily pozemky nejzavilejších odpůrců.
Eugen David říká, že si myslí, že rumunská vláda by neměla žaludek na to, aby někoho z Rosia Montany násilně vystěhovala. A tak zůstává bitevní linie beze změn. A napětí roste. Gabriel naznačuje, že pokud nedostane svolení k těžbě, nebudou chtít do Rumunska další zahraniční investoři.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů