Čtvrtek, 28. března 2024

Kdeco dnes zabíjí

Kdeco dnes zabíjí
Cigarety, alkohol, drogy, rychlá jízda a já nevím co ještě, mají na váš život negativní účinek. Stručně řečeno, všechno vás to zabíjí.
To víme. Co možná nevíme, nebo si nepřipouštíme, je fakt, že stejně účinným zabijákem je zjednodušování.
Jediný rozdíl je v tom, že nikotin produkuje studená lidská těla, zatímco zjednodušování produkuje mrtvé myšlenky. Jak se obvykle do politiků netrefuji, dnes musím připomenout, že právě oni jsou mistry vražedných simplifikací. Nejsou však zdaleka sami.
Možná ještě většími mistry kontraproduktivní zkratky jsou ekologové. Jejich zcela vážně míněná doporučení v oblastech, které zajímají každého civilizovaného člověka, a to i bez batůžku, jsou často důvodem, proč je složité je brát vážně. Stačí vzpomenout posledního doporučení k výměně žárovek na Hradě.
Podobnou fintou jsou daně na vozidla dle různých "ekologických" parametrů. V Anglii se například chystají dodanit vlastnictví velkých čtyřkolek, česky SUV. Pod rouškou ekologie se tady pouze trestají bohatí lidé, protože tato vozidla stojí zpravidla více než stejně motorizované limuzíny, které nikomu nevadí, o dvacet let starých pojízdných popelnicích bez katalyzátorů nemluvě. Další oblíbená "ekologická" daň zpoplatňuje obsah CO2 ve výfukových plynech.
Jak ovšem ukázala nedávná studie, není ani v ekologii vše tak jednoduché, jak na první pohled vypadá. Ona studie měřila skutečný dopad jednotlivých vozidel na životní prostředí. Došla k překvapivým výsledkům. Pokud zohledníme poctivě celý proces vzniku a provozu vozidla a změříme skutečný ekologický dopad celého řetězce na životní prostředí, zjistíme, že hybridní Toyota Prius je méně ekologická než terénní Nissan Patrol.
Při jejím výzkumu se prosvítilo a pro CAD/CAMovalo mnohem víc energie, než když malovali Patrol. Ten také svým majitelům sklouží běžně více než deset let, zatímco vesmírný hybrid, podléhající módě, se mění častěji. A pokud byste si hybrida chtěli nechat déle, budete muset vyměnit jeho baterie, což je další megafacka životnímu prostředí.
Myslete na to, až budete zase chtít zachránit planetu. To, že to ta naše opravdu nutně potřebuje, je na jinou debatu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů