Čtvrtek, 28. března 2024

Český nízkoenergetický dům

V polovině listopadu byly v pražském Veletržním paláci vyhlášeny výsledky soutěže ROCKHOUSE o český nízkoenergetický dům roku 2006
Český nízkoenergetický dům
kterou zorganizovala společnost Rockwool, a.s.

Záměrem soutěže bylo ocenit odborníky, kteří vytvářejí svébytnou českou architekturu a využívají moderních technologií k projektování domů, jež šetří energii, jsou citlivé k životnímu prostředí a především přátelské ke svým obyvatelům.

Do soutěže bylo přihlášeno dvacet projektů, jejichž autoři pocházejí z řad profesionálů i studentů. Přihlášené práce posuzovala odborná porota, ve které zasedli Ing. Martina Pásková, Ph.D., ředitelka odboru ekologie lidských sídel a člověka Ministerstva životního prostředí ČR; akad. arch. Šimon Caban, architekt a scénograf; Ing. arch. Oleg Haman, předseda Obce architektů; doc. Ing. Miroslav Meixner, CSc., vedoucí techniky staveb na Fakultě architektury VUT v Brně; doc. Ing. Jan Tywoniak, CSc., Stavební fakulta ČVUT, a Ing. Petr Stejskal, marketingový a obchodní ředitel společnosti Rockwool, a.s.

V hlavní kategorii odborných projektů byly uděleny tři ceny a jeden projekt získal zvláštní uznání poroty.

První místo získal projekt Tomáše Hlavsy, studenta 4. ročníku Fakulty architektury na VUT v Brně. Je jím architektonické řešení rodinného domu pro čtyřčlennou rodinu s garáží a se samostatným bydlením pro prarodiče. Porota ocenila celkově vyvážené řešení a technické provedení stavby. Porotce Ing. arch. Šimon Caban k vítěznému projektu řekl: "Na tomto domě si cením především toho, že i přes zadání, které vede automaticky k jakémusi podvědomému omezení, navrhl autor suverénní dům, který se v klidu a harmonii rozprostírá a sebevědomě ukazuje, že nízkoenergetický neznamená nuzně smrsknutý domeček."

Druhým místem ocenila porota kontrastní řešení rodinného domu Ing. arch. Radima Kounka, jehož architektonické řešení je založeno na dvou podobách jednoho materiálu - tvrdé skořápky z čediče v přírodní šedé barvě a vnitřní měkké izolační vrstvě z čediče (kamenné vlny). Porota ocenila hledání nových forem, odvážnou dispozici a práci s krajinnou hmotou.

Třetí místo dostal návrh malého rodinného domu na netypickém sklonitém pozemku s orientací k severu. Projekt Ing. arch. Vladimíra Baldy z architektonické kanceláře TUL porota ocenila zejména za kompaktnost řešení ve ztížených podmínkách a snahu o důsledné stavebně energetické řešení.

Zvláštní uznání poroty získal projekt společnosti GIP Invest, s.r.o., který představuje nízkoenergetickou koncepci výstavby obytného souboru, obsahující pět sekcí řadových domů. Porota ocenila kromě kvalitního stavebně energetického řešení i snahu o řešení urbanistického celku. "Řadová zástavba je nejlepším řešením, protože už její princip je energeticky méně náročný než solitéry. Těžko ale posuzovat tento projekt spolu s ostatními, protože to není jeden, ale více domů. Proto se přikláním ke zvláštnímu ocenění, protože ocenění jako takové si vskutku zaslouží," řekl k projektu Šimon Caban.

V kategorii studentských prací byly přihlášeny projekty Radky Pittnerové (VŠUP Praha), Matěje Kováče (ČVUT Praha) a Samuela Netočného (VUT Brno). Všem studentům bylo uděleno ocenění za snahu nalézt nestandardní řešení.

Odborná porota navíc udělila i zvláštní cenu pro již realizovaný projekt domu v Kníničkách u Brna, který vzešel z brněnského atelieru ELAM. Ocenila mimo jiné inovativní řešení stavby, která přes svou velikost působí lehce a elegantně a blíží se parametrům pasivního standardu.

Jejím autorem je Ing. arch. Mojmír Hudec, který se už více než dvacet let specializuje na nízkoenergetické stavby a pasivní domy.

Rodinný dům je založen na užití jak pasivních, tak aktivních prvků, které jsou vzájemně provázány a umožňují maximální využití obnovitelných zdrojů - sluneční energie a dřeva.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů