Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nissan. Japonská firma chce uvést na trh vlastní hybridní vozy a další modely šetrné k životnímu prostředí. Iniciativa Zelený program Nissan 2010, zaměřená na snižování emisí, má automobilku zbavit nálepky brzdy pokroku. Na rozdíl od Toyoty i Hondy zatím hybrid nenabízí. Příští rok chce zahájit v USA prodej sedanu Altima s hybridní technologií, kterou má licenčně od Toyoty.

Od ledna se zvyšují ceny elektřiny i uhlí. Poptávka roste, nové zdroje se nestaví. Firmy podnikající v této oblasti si dlouhodobě stěžují, že absence státní energetické politiky jim svazuje ruce při rozhodování, jak dál rozvíjet byznys.
Energetická část včera uzavřené koaliční smlouvy naději na vznik propracované energetické koncepce nedává.
Tři koaliční strany se totiž rovnou dohodly, že budou podporovat výrobu zelené energie z větru, biomasy a dalších obnovitelných zdrojů a že rozhodně nepodpoří nové jaderné zdroje či rozšíření těžby uhlí.
Není pak již zbytečná pasáž o zřízení nezávislé odborné komise, která posoudí energetické potřeby Česka v dlouhodobém horizontu?
Podobně zvláštně působí závazek mít plán opatření, která budou snižovat emise skleníkových plynů. Následující věta totiž říká, že z prodeje emisních povolenek na mezinárodním trhu se budou financovat programy na úspory energie. Jinými slovy koaliční dohoda říká, že Česko bude v unii žádat více povolenek, než kolik potřebuje, aby s nimi mohlo kšeftovat. Že je takový přístup naopak proti snižování emisí, je jaksi vedlejší.
Autor je zástupcem šéfredaktora HN

Lední medvědi žijící na severní Aljašce trpí globálním oteplováním. V Beaufortově moři rychle tají ledovce a tím je podle odborníků vážně ohroženo jejich přirozené prostředí. Bushova administrativa z obavy před rychlým snižováním počtu ledních medvědů navrhla, aby se již existující zákon o ohrožených druzích vztahoval i na tato zvířata.

Moravský kras, v němž je přes tisíc jeskyní, by se mohl stát v příštím roce jedním z geoparků UNESCO. Tento titul má zatím v republice pouze Český ráj. Zápis krasu mezi jedinečné světové geologické oblasti by neznamenal zpřísnění ochrany, byl by spíše oceněním její kvality. Kras je druhou nejstarší chráněnou krajinnou oblastí v Česku. Vyhlášena byla před 50 lety. Studii ochranářů o zamýšleném Geoparku Moravský kras má nyní Ministerstvo životního prostředí, které bude o jeho začlenění mezi geoparky UNESCO jednat.

Nové lyžařské trasy čekají o letošní zimě na běžkaře v okolí jihočeské hory Kleť, která leží v chráněné krajinné oblasti Blanský les. Nově bylo vyznačeno 45 km lyžařských tras. Běžkaře zavedou do historicky a přírodně zajímavých míst a využijí i již existujících naučných stezek. K dispozici je také nová zimní mapa, která obsahuje i seznam služeb a přehled nabídek sjezdového lyžování v okolí. "Tato forma cestovního ruchu je v souladu s koncepcí ochrany přírody a krajiny v chráněných krajinných oblastech," uvedl vedoucí správy CHKO Blanský les a koordinátor projektu Jan Flašar. Turisty totiž soustředí do vyznačených tras zvolených tak, aby nepoškodili zvlášť cenná území. Nové trasy mají čtyři nástupní místa na nejvýznamnějších parkovištích v okruhu Kletě: Krasetín u dolní stanice lanovky, Vyšný u Českého Krumlova, Chvalšiny a místo zvané Na Rohách v blízkosti lyžařského vleku u Brloha.
Jednotlivé trasy a nástupní místa jsou jednotně označeny směrovkami a tabulemi s návodem na mazání lyží a na použití vhodných vosků. Součástí jsou také informace o lokalitě, výšce sněhové pokrývky a teploměr. Všechny trasy budou strojově upravovány.

Evropská investiční banka poskytla Komerční bance úvěr 37,5 miliónu eur (přes jednu miliardu korun), především na podporu ochrany životního prostředí a úspor energie.
Peníze jsou určeny na projekty pro malé a střední podniky, města a obce. Dají se využít také na dopravu, výstavbu infrastruktury a zlepšení veřejných služeb a vzdělávání.
Podpora financovaná z úvěru od Evropské investiční banky spočívá v uhrazení poloviny nákladů projektů, v rozmezí od čtyřiceti tisíc eur do pěti miliónů eur. Část úvěru ve výši deseti miliónů eur bude vyčleněna speciálně na financování rozvoje měst a obcí.
Nabídka podpor platí pro kraje Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Vysočina a Jihomoravský.
Obdobnou půjčku od Evropské investiční banky získala už letos v červenci rovněž Československá obchodní banka. Úvěr měl hodnotu pět miliónů eur (přes sto padesát miliónů korun).
Je určen na podporu výstavby, modernizace a rekonstrukce infrastruktury určené k poskytování veřejných služeb v oblasti životního prostředí, dopravy, zdravotnictví a školství.

Na pět stovek Čechů a Slováků se tradičně vydalo na vrchol Velké Javořiny v Bílých Karpatech, aby tam společně oslavili Silvestr. U hraničního kamene bratrství obou národů si společně připíjeli slivovicí, nakonec zazpívali českou i slovenskou hymnu. Výstup na Velkou Javořinu byl součástí již 15. ročníku Česko-slovenského Silvestra na pomezí. Letos účastníkům přálo počasí, na vrcholu bylo takřka jasno a výstup nekomplikovalo velké množství sněhu. U zrodu celé akce, která měla původně vyjadřovat nesouhlas s rozdělením společného státu, stál i někdejší federální ministr životního prostředí Josef Vavroušek.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů