Středa, 24. dubna 2024

Občané Broumova nesouhlasí s výstavbou benzinové pumpy

Občané Broumova nesouhlasí s výstavbou benzinové pumpy

BROUMOV – Obyvatele Broumova nesouhlasi s vystavbou nove cerpaci stanice pohonnych hmot. Ta ma podle projektu podnikatele Bronislava Dlouheho vzniknout na krizovatce ulic Masarykovy a Komenskeho. Behem jedineho dne podepsalo petici proti benzince 250 lidi. Stavba by totiz zvysila nebezpecnost ulice Komenskeho, u niz stoji dve skolska zarizeni a narusila by realizaci projektu na vytvoreni rekreacniho zazemi mesta.

„Obcane mesta navic nebyli o zameru vubec informovani. O projektu se drtiva vetsina lidi dozvidala az pri podepisovani petice. To je hlavnim duvodem, proc Arnika nyni pozaduje posouzeni vlivu zameru na zivotni prostredi v tzv. procesu EIA, jehoz soucasti je i verejne projednani pripominek obcanu,“ komentuje situaci vedouci Centra pro podporu obcanu sdruzeni Arnika Martin Skalsky.

Benzinova stanice by mela podle projektu obslouzit denne 140 osobnich a 15 nakladnich automobilu. Zvyseny provoz by vedl k narust emisi i hlucnosti. Samotna stavba by narusila celkovy raz uzemi, protoze ma stat tesne za hranici mestske pamatkove zóny. Cerpaci stanice by navic podle mistnich obyvatel zmarila investice v radu sta tisic korun, vynalozene na projekt „Zahrada v Broumove – Broumovsko v zahrade“. Tento projekt ma spojit stavajici dve zahrady skolskych zarizeni a zpristupnit tyto  prostory verejnosti. Projekt jiz bezi a jeho realizace potrva do rijna 2007. Vznikly prostor ma slouzit k rekreaci obyvatel mesta. „Tezko si lze predstavit, ze zahrada za benzinkou se stane vyhledavanym mistem k odpocinku. Myslime si, ze by urady nemeli tuto stavbu povolit, jinak znici nase usili,“ uvedla vedouci broumovske pobocky sdruzeni Arnika Katerina Szaffnerova.

Ta se obava take narustu automobiloveho provozu a s nim souvisejiciho zhorseni bezpecnosti v prilehlych ulicich. „V blizkosti planovane benzinove pumpy stoji zakladni skola a dum deti a mladeze. Jedna se o ciste obytnou ctvrt. Proto prosazujeme, aby se cerpaci stanice postavila jinde,“ vysvetlila Szaffnerova.

V soucasne dobe probiha tzv. zjistovaci rizeni procedury EIA (hodnoceni vlivu na zivotni prostredi). To ridi Krajsky urad Kralovehradeckeho kraje. Urad do konce roku 2006 shromazdoval pripominky statnich organu i obcanu. Nyni by mel rozhodnout, zda projekt bude posuzovan v procesu EIA ci nikoliv.

Oznameni investora s podrobnejsimi informacemi o zameru je mozne najit v internetovem informacnim systemu Ceskeho ekologickeho ustavu: eia.cenia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů