Pátek, 29. března 2024

Hlukem proti minám

Hlukem proti minám
Pozemní miny jsou levným prostředkem, pomocí kterého si armády drží jedna druhou daleko od těla. Jsou tak levné, že se většinou vojáci neobtěžují s úklidem. Ročně si nástražné nálože vyžádají přes 25 tisíc mrtvých a zmrzačených. Většina obětí je z řad civilistů.
 
Konstruktéři min se snaží zabránit jejich zjištění všemi prostředky. Ženistům, kteří smrtonosné „dárky“ uklízejí, ztěžuje práci skutečnost, že miny často neobsahují vůbec žádné kovové součásti.

V boji proti minám se však nabízí nová efektivní cesta. K výbuchu je probouzí tlak nebo otřesy na povrchu. To znamená, že obsahují mechanismus citlivý na změnu tlaku, často například membránu. Miny proto reagují na seizmické vlny šířící se terénem, „rozezpívají“ se v odpověď. Díky své konstrukci fungují miny na některých frekvencích jako pasivní rezonátory.

Při zneškodňování min je zapotřebí vybudit seizmické vlny, aniž by se technici či vojáci dostali do ohrožené oblasti. Uvažuje se tedy o různých nepřímých metodách. Použití zvuku je jednou z nejslibnějších. Funkční sestavu předvádějící možnosti zařízení detekujícího miny pomocí zvukových vln předvedli technici z massachusettského technologického institutu. Nejsou jediní, kdo na přístupu pracuje, ale podařilo se jim vyřešit některé obtíže této techniky.

Jako základ systému slouží směrový vysílač ultrazvuku, který funguje tak trochu jako „zvuková baterka“. V metrové vzdálenosti mají vlny ve směru vysílání aparatury intenzitu 155 decibelů, více než vydává motor startujícího letadla. Ale mimo paprsek je hluk prakticky nulový. Jiné týmy pracující na stejném problému využívají běžný reproduktor, ze kterého se zvuk šíří všemi směry, což s sebou nese ztráty energie. Systémy vysílající úzký paprsek vln se běžně používají v praxi, a tak na MIT využili komerčně vyráběný typ, přestože to s sebou neslo některá omezení.

Vysoké frekvence produkované vysílačem se ve vzduchu tzv. demodulací mění na zvuky s vyšší frekvencí, které už lidské ucho zachytí. Při dopadu na zem se většina zvukových vln odrazí, zbytek se změní na seizmické vlny, kterých je několik druhů, s různými směry a frekvencemi.

Protipěchotní mina odpoví na komorní „A“
Vlny by měly v ideálním případě s minou „ladit“, mít stejnou velikost (tedy frekvenci) jako součástky skryté nálože, aby je mohly správně rozeznít. Pro protitankové miny jsou „kouzelné“ frekvence zvuku 100 až 300 hertzů, pro protipěchotní 200 až 600 Hz. Rezonující miny rozhýbou zeminu nad sebou natolik, že je „uvidí“ laserový dálkoměr měřící změny povrchu. Je to i díky tomu, že miny se nezakopávají hluboko. Leží pouze 3 až 10 centimetrů pod povrchem, podle typu a určení.

Výsledky demonstrátoru jsou prý povzbudivé, i když jeho výkon je zatím nedostatečný. Běžně vyráběné vysílače mají nevyhovující konstrukci. S vhodnými úpravami by měl ultrazvuk dobře pracovat na dostatečnou vzdálenost už s frekvencemi nad 200 Hz, takže reaguje na většinu používaných náloží.

Vědci, a to nejen ti z MIT, tvrdí, že díky svým rezonančním vlastnostem jsou miny dobře rozpoznatelné od jiných předmětů v půdě. Dokonce lze z tvaru a rezonance miny často určit i její typ a zemi původu. Pokud se technické potíže podaří překonat, lze čekat rychlé rozšíření vynálezu. „Ultrazvuková minohledačka“ určitě nebude znamenat konec min jednou provždy, ale mohla by usnadnit poválečný „úklid“ v mnohých částech světa.
Matouš Lázňovský, Lidové Noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů