Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Po odchode veseliacich sa ľudí, ktorí sa na Silvestra lúčili so starým rokom 2006 na newyorskom Times Square, nastúpila v prvý deň nového roka 2007 do práce čata robotníkov, aby z námestia odstránili odpadky. Ich misia bola náročná: po veľkom fláme pozbierať 3,5 tony konfiet (rekordné množstvo), vrecúšok od sendvičov, obalov z potravín a ďalšie smeti.
"To je smutné," vyhlásila turistka zo štátu Illinois. "Chlapci budú po nás ten neporiadok upratovať do neskorej noci." Na silvestrovské oslavy sa na Times Square zišlo vyše milióna ľudí v celého sveta. V poslednej minúte roka 2006 sa spustila z výšky za tónov Imagine od Johna Lennona povestná svietiaca krištáľová guľa, potom už diváci vítali nový rok 2007 prípitkami, bozkami a novou nádejou.

Architekt Vlado Milunic, autor známého Tančícího domu na pražském vltavském nábřeží, se stal členem ústecké společnosti Přátelé přírody.
„Pan Milunic své sympatie k našim myšlenkám projevil již v minulosti svým podpisem několika našich petic, třeba za výstavbu dálničního tunelu Kubačka v Českém středohoří,“ informoval Právo ředitel společnosti Přátelé přírody Marian Páleník. „Nyní nám poslal členský příspěvek, a je tedy platícím členem. Velmi nás jeho rozhodnutí potěšilo,“ dodal ekolog.
Přáteli přírody se již dříve stala řada známých osobností. Mezi jinými to byli již zesnulí spisovatel Jaroslav Foglar a prezident NKÚ Lubomír Voleník. Čestnými členy jsou také karikaturista Vladimír Renčín, houslový virtuos Jaroslav Svěcený, spisovatelka Eva Hauserová, herci David Matásek a David Vávra, vnučka nositele Nobelovy ceny Neela Winkelmann-Heyrovská, senátor Martin Mejstřík, filozof Erazim Kohák nebo socioložka Hana Librová.
Registrovanými členy se stali například herci Ladislav Mrkvička, Jaroslav Dušek, Vlasta Chramostová a Jan Kačer nebo hráč na hoboj Jan Adamus. Přáteli přírody jsou i mnozí živnostníci, podnikatelé, ale také policisté, státní úředníci a podobně. Celkový počet se blíží 2,5 tisíce.
„Asi to překvapí ty, kdo mají ekology za otrhané mladíky rozbíjející dlažebními kostkami výkladní skříně,“ doplnil Páleník.

Ekologičtí aktivisté požadují okamžitě zastavení obou bloků temelínské elektrárny. Podle nich nemá ČEZ k jejich provozu povolení.
Sdružení Jihočeské matky a Calla společně prohlašují, že jaderná elektrárna Temelín nemá řádné povolení k provozu a vyzývají proto k okamžitému zastavení obou bloků.
„Zelená“ podle odpůrců atomu vypršela v poslední den roku 2006 a kolaudační rozhodnutí není dosud pravomocné. Provoz elektrárny by se měl proto zastavit do doby, než získá nové povolení

Čínský úřad geologického průzkumu cestou realizace dozorčího projektu dálkového snímání parametrů z čidel ekologickém a geologickém prostředí na vysočině Qing Zang, úspěšně založil informační systém dálkového snímání parametrů z čidel na ekologickém a geologickém prostředí na vysočině Qing Zang, realizoval všestranný průzkum na této vysočině.
Podle zprávy tohoto úřadu, od r.2003 tento úřad organizuje a začal provádět tento projekt, systematicky zjišťuje tendenci rozvoje ledovce, hranice sněhu, jezera, mokřiny a dalších na vysočině Qing Zang, všestranně zkoumá zákonistosti rozvoje prostředí na této vysočině, důrazně kontroluje současný rozvojový stav a rozvojový rys geologické pohromy na této vysočině.
Hrubá rozloha vysočiny Qing Zang zaujímá jednu čtvrtinu čínského území, je také pramen mnoha řek v Asii.

Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová popudila ekologické aktivisty z Hnutí Duha, kterým se nelíbí, že v minulých dnech trénovala spolu s koučem Stanislavem Frühaufem u Březníku v Národním parku Šumava, kam je vstup bez povolení zakázán. Pro přípravu v lokalitě u Březníku, kde je dostatek sněhu, sice měli oba lyžaři ústní svolení od ředitele parku, nikoliv ale písemné. Píše o tom dnešní jihočeská příloha Mladé fronty DNES s tím, že aktivistům vadí, že do míst, kde žije ohrožený tetřev hlušec, se pak projetou stopou vydali po Neumannové i další běžkaři. Frühauf si vyhlédl Pytlácký roh nedaleko Modravy. Od ředitele parku Aloise Pavlíčka, kterého žádal o povolení tréninku, dostal na výběr tři lokality.
"Snažil jsem se vyhovět, protože v běžných lyžařských stopách není sníh. Samozřejmě souhlas jsem panu Frühaufovi dal, ale pravděpodobně se do míst dostali podle Hnutí Duha i ostatní lidé. Dokonce někdo rozjezdil auty tamní stezku," řekl listu Pavlíčko.
Podle jeho názoru nedošlo k porušení přírody. Ekologickým aktivistům vadí jak výjimka pro Neumannovou, tak i ostatní běžkaři, kteří se do lokality dostali. V oblasti Pytláckého rohu žije ohrožený tetřev hlušec, který se nesmí rušit, a ani běžkaři tam nemají přístup. "Do těchto míst nechodí v zimě ani strážci parku, jakmile napadne sníh.

Výroba etylalkoholu ve Spojených Státech vzrostla v říjnu na nejvyšší hodnotu v roce, uvedla zpráva Energy Information Administration (EIA) v pátek.
Za prvních 10 měsíců dosáhla americká produkce etylalkoholu 94,302 mil barelů porovnáním s 83,99 mil barelů před měsícem. Stále se projevovala vysoká poptávka a dojížděla výroba MTBE. Průměrná denní produkce činila 310 tis b/d.
Říjnová produkce dosáhla 10,308 mil barelů a průměrná denní produkce 333 tis barelů. V září výroba klesla na 9,992 mil barelů porovnáním s 10,185 mil barelů v srpnu. Zásoby se v říjnu navýšily na 9,814 mil barelů oproti 9,727 mil barelů v září a srpnovému stavu 9,16 mil barelů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů