Úterý, 23. dubna 2024

Lidé z Jihlavy, Třebíče a Slaviček se mohou dozvědět, v jakém prostředí žijí

Lidé z Jihlavy, Třebíče a Slaviček se mohou dozvědět, v jakém prostředí žijí

JIHLAVA, TŘEBÍČ, SLAVIČKY – Sdružení Arnika dnes zveřejnilo miniročenky životního prostředí pro tři lokality na Vysočině. Konkrétně se jedná o Jihlavu, Třebíč a obec Slavičky. Z každé zprávy se lidé mohou dozvědět řadu zajímavých informací o kvalitě ovzduší, řek a půdy v okolí jejich bydliště, ale i to kdo tyto složky nejvíce znečišťuje.

Jihlava a Třebíč mají problémy především s plněním imisních limitů pro prach. Na jeho emisích se v obou městech podílí významně doprava a domácnosti. Jihlavu sužují zejména emise z Kronospanu.

Slavičky jsou malá obec u Třebíče, na jejímž území leží havarovaná skládka Pozďátky. „V miniročence se lidé seznámí s tím, jaký je dopad této skládky na okolí. Tyto informace až doposud byly těžko přístupné a takto ucelený přehled na stránkách většiny měst i obcí chybí,“ vysvětlil smysl miniročenek Milan Havel z Arniky.

Vedle analýzy a interpretace integrovaného registru znečišťování jsou miniročenky dalším krokem, kterým chce Arnika přiblížit informace o kvalitě životního prostředí široké veřejnosti. „Miniročenky Arniky čerpají informace například z měření a studií Českého hydrometeorologického ústavu a z dalších zdrojů. Nabízí tak ucelený pohled na kvalitu životního prostředí v daných oblastech, který registr znečišťování nemůže nabídnout. Zatímco z registru se lidé dozvědí, která firma je největším znečišťovatelem, v miniročence Arniky najdou informace o tom, jak tom jejich obec s životním prostředím je,“ uvedl mluvčí Arniky Marek Jehlička.

Chceme tímto krokem více přiblížit problematiku ochrany životního prostředí lidem

Miniročenky lidé najdou na internetových stránkách kampaně Arniky „Budoucnost bez jedů“: bezjedu.arnika.org. Jejich součástí je i manuál, kde lze jaké informace najít.

Na webu si mohou uživatelé prohlédnout také výstavu „Budoucnost bez jedů“, kterou Arnika nabízí školám a obcím. Informace, které mohou lidé najít v miniročenkách, výstava popisuje v širších souvislostech.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů