Pátek, 19. dubna 2024

Západné pobrežie USA zasiahol vesmírny odpad

Západné pobrežie USA zasiahol vesmírny odpad
Zvyšky spotrebovaných častí ruskej rakety vstúpili vo štvrtok do zemskej atmosféry nad americkými štátmi Colorado a Wyoming a posiali časť západného územia USA vesmírnym odpadom.
Informovalo o tom Velenie leteckej a vesmírnej obrany Severnej Ameriky (NORAD), ktoré monitoruje vzdušný priestor nad severoamerickým kontinentom.

Kúsky ruskej rakety SL-4, ktoré prežili ohnivú cestu atmosférou, s najväčšou pravdepodobnosťou dopadli na juhozápad Colorada a severozápad Nového Mexika.

Ako uviedla hovorkyňa NORAD-u majorka April Cunninghamová, dopad vesmírneho odpadu nespôsobil žiadne škody a podľa všetkého nie je nebezpečný. Upozornila tiež verejnosť, že "vstup kúskov rakety do atmosféry je ukončený, inými slovami, už sa neočakáva dopad ďalších".

Raketu SL-4 vypustili 27. decembra 2006 a jej návrat do atmosféry sledovala eskadra vesmírnej kontroly USA na Cheyenne Mountain Air Force Station v Colorado Springs.

Každoročne vstúpi do atmosféry Zeme asi 200 objektov, no väčšina zvyčajne zhorí skôr, než stihne dopadnúť na zem. Len veľmi zriedkavo sa stáva, že by zvyšky nezhorených častí dopadli na obývané oblasti.

Hoci kúsok vesmírneho odpadu môže byť lákavým suvenírom, NORAD odporúča nenechávať si nič z toho, čo človek môže nájsť. Takisto vyzýva obyvateľov, ktorí si myslia, že vedia, kam zvyšky ruskej rakety mohli dopadnúť, aby boli opatrní a okamžite informovali miestne úrady.
 
Zdroj : TASR
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů