Středa, 24. dubna 2024

Úhyn plameňáků v Keni zřejmě zavinily přirozené změny v přírodě

Úhyn plameňáků v Keni zřejmě zavinily přirozené změny v přírodě
Přirozené změny v přírodě a nikoli člověkem způsobené narušení životního prostředí zřejmě způsobily masový úhyn plameňáků v Keni. Oznámila to ve čtvrtek agentura Reuters s odvoláním na vědecká zjištění.

V posledních letech v této východoafrické zemi uhynuly desetitisíce plameňáků, kteří patří k velkým turistickým lákadlům a jsou častým námětem pohlednic, kreseb na tričkách a snímků z dovolené.

Odborníci z organizace pro životní prostředí Earthwatch zjistili, že například plameňáci na jezeře Bogoria zkonzumují pouze desetinu potřebného denního množství potravy. Na vině jsou lijáky, které do jezera přinášejí přívaly, jež následně naředí jejich hlavní potravu - řasy.

Badatelé také pozorovali změny v chování těchto ptáků, kteří už se ve skupinách nebrodí mělkými pobřežními vodami jezera, nýbrž hledají potravu na otevřené vodě či v malých dešťových kalužinách a potocích.

"Za sedm let práce na jezeře Bogoria jsem nikdy neviděl plameňáky malé živit se z louží a potoků," poznamenal vedoucí výzkumného týmu David Harper z Leicesterské univerzity. "Teď se obáváme, že potíže s potravou by mohly vést k rozsáhlému úhynu plameňáků, ať už přímo zaviněnému hladověním, nebo nepřímo zvýšenou náchylností k infekčním nemocem," řekl.

Podle Earthwatch výsledky studie naznačují, že hlavní příčinou hromadného umírání keňských plameňáků jsou spíše přirozené výkyvy v životním prostředí nežli znečištěné prostředí.

V 90. letech minulého století pomřely v Keni desetitisíce těchto opeřených krasavců, což ve značné míře ohrozilo i příjmy z cestovního ruchu do státní pokladny. Mnozí dávali vinu znečišťování prostředí, přesto však tehdy přesná příčina jejich úhynu zůstala tajemstvím.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů