Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V souladu se směrnicí EU mělo Česko od 1. ledna začít likvidovat autovraky zdarma. To se zatím neděje. Staré auto sice lze odevzdat některému ze 427 certifikovaných vrakovišť, ale většina z nich bude chtít stejné poplatky jako loni. Od tří set po tři tisíce korun za osobní auto, až pětadvacet tisíc korun za autobus. Jinak majiteli vraku nevydá potvrzení o ekologické likvidaci, které je nutné k odhlášení vozu.
"Výrobci a dovozci aut měli přispívat částkou pět tisíc korun na jeden vůz. Poslanci ale tuto povinnost ze zákona vyškrtli," uvedl předseda Sdružení zpracovatelů autovraků Jan Volejník.
Podle zákona o odpadech mají vrakoviště uhradit své náklady na likvidaci prodejem železa a použitelných dílů auta. "Musíme platit likvidaci plastů, skel, za uložení nebezpečného odpadu. Na to peníze za zrezivělý plech nestačí," řekl Jaroslav Pumberger z firmy Autovraky Chýnov.
V Česku se ročně vyřadí z provozu asi 150 tisíc aut. Ekologicky se jich likviduje jen 20 tisíc.

V odpadovém hospodářství v Kostelci nad Černými lesy došlo v poslední době ke změnám. äKe všem stávajícím hnízdům jsme rozmístili oranžové popelnice. Do nich patří pouze nápojové kartony. Jedná se o tetrapack obaly od mléka a mléčných výrobků, džusů či vína. Prázdné obaly je nutné vypláchnout a poté vhodit do označených popelnic,ô uvedla Kateřina Salvová z oddělní životního prostředí městského úřadu. Zaměstnanci města museli také ve Svatbíně odstranit černou skládku plastových nárazníků, která se zde přes veškeré vysvětlování o pravidlech nakládání s nebezpečným odpadem objevila. Za její pravděpodobné původce oddělení životního prostředí označilo drobné podnikatele či zákazníky.

Volkswagen predstavil verejnosti svoj „najčistejší“ TDI motor. Už prvé testy odhalili veľký potenciál tejto technológie v oblasti znižovania úhrnu CO2 emisií. V modeli Jeta použil tento výrobca automobilov 2.0 litrový motor s priamym vstrekovaním a rezervnými kapacitami katalyzátora . Tento model dokonca vyhovel aj emisným kritériám amerického štátu Kalifornia, ktorá má najprísnejšie zákony tohto druhu na svete. Prvý „čistý TDI“ so systémom prečisťovania emisií CO2 by mal vyjsť z továrne v USA už v roku 2008.
Centrálnou témou vzniku nového konceptu bolo zredukovanie úhrnu emisií CO2. Konštruktéri vo Wolfsburgu dosiahli tento vytýčený cieľ pomocou rozsiahleho vývoja motora, ktorý využíva inovačnú technológiu prečisťovania. Výsledkom bolo až 90% zníženie nitrogénových emisií.
Táto drastická redukcia dokonca vyhovuje kalifornským štandardom, ktoré povolujú maximálny úhrn emisií o hodnote 70 gramov na kilometer. Volkswagen dokonca vyvinul dva nové systémy , ktoré sa napájajú ku katalyzátoru alebo filtru vo výfukovom systéme.
Nový rezervný katalyzátor bol testovaný na modeloch do triedy Passatu. Táto techológia funguje tak, že emisie sa nasávajú do týchto rezervných kapacít ako do špongie. S filtrom čiastočiek je systém funkčný a sám sa čistí bez akejkoľvek potreby manuálneho zásahu vodiča. Na túto operáciu čistenia a zmeny nastavenia potrebuje systém motora len niekoľko sekúnd.

Podle zprávy tiskové agentury Nová Čína, čínský státní úřad lesnictví dnes ve své zprávě informoval o tom, že vloni navštívilo lesní parky v celé zemi přes 200 milionů lidí, což představuje meziroční zvýšení o 20 procent.
Mluvčí státního úřadu lesnictví Cao Qing-rao informoval o tom, že v současné době existuje v celé zemi 1928 lesních parků, jejich celková rozloha činí 151.3 milionů hektarů. Mezi nimi 17 lesních zahrad je zařazeno na seznam světového přírodního dědictví OSN. Dodal, že nyní je v Číně dobře formovaná síť rozvoje lesních parků na úrovních státu, provincií a měst.
Většina čínských lesních parků vznikla na základě státních lesních revírů. Více než 95 procent lesních parků se nachází v zemědělské, hornaté čí lesní oblasti. V současnosti se lesní turismus stává novým důležitým rezortem s největší energií a nadějí vkládanou do lesnictví.

Chrást - Stavební ruch panuje na skládce odpadů u Chrástu. Firma Rumpold- P pokračuje v jejím rozšiřování. Termín dokončení je 30. dubna 2007. Jedná se již o třetí etapu rozšiřování skládky. Na její umístění a provozování se názory obyvatel v okolí různí. Jedněm vadí, že skládka narůstá do obřích rozměrů a lehčí části odpadu pak roznáší vítr do okolí. Někteří se s existencí stavby smířili s tím, že někde prostě musí skládka existovat.
Zvláště na podzim převládaly silné větry, které způsobily zvýšení úletového materiálu. Sbíráme ho do pytlů každý den,ô přiznává problémy ředitel příbramského Rumpoldu Petr Bohuslav.
Před otevřením nového skládkovacího prostoru je totiž materiál ukládán do nejvyšších částí skládky. Je to sice v souladu s projektem, ale s tím je spojené zvýšené riziko úletů do okolí.
Minimalizovat úlety se snažíme překrýváním zeminou a záchytnými sítěmi,ô dodal Bohuslav. Součástí projektu nové etapy rozšiřování skládky je budování ochranných sítí a oplocení.

Jedenáct lesnických tendrů čeká prověrka
ÚOHS zahájil s Lesy ČR správní řízení * Těžbu dřeva by to ohrozit nemělo
Nová výběrová řízení, která vypsal státní podnik Lesy ČR, prověřuje antimonopolní úřad. Na návrhy lesnických firem zahájil celkem jedenáct správních řízení, další ještě mohou následovat.

Ve vysílání České televize je od začátku roku zařazen pětiminutový spot s názvem Alien Invasion. Není uveden reklamní znělkou, ani se v něm neobjevuje jméno zadavatele. Jedná se o aktivitu ekologického hnutí Greenpeace, což redakci M&M potvrdil jeho tiskový mluvčí Karel Dolejší. ČT má na vysílání spotu licenci do roku 2011, krátký film lze shlédnout i na internetových stránkách Greenpeace. Pro britskou pobočku hnutí jej vyrobila (patrně sponzorsky) agentura HHCL/Red Cell (ke klientům patří či patřily značky Alfa Romeo, Sky TV, Yahoo aj.), český dabing pochází od Vachler Art Company. HHCL/Red Cell nabídlo organizaci Greenpeace spolupráci s nabídkou, že by mohla využít jeho dosavadních zkušeností a seznámit vtipným způsobem širokou veřejnost se svým posláním. V krátkém filmu se tak mimozemšťané rozhodují, zda zničit, či zachránit planetu Země. Na závěr běží na tmavém pozadí "tipy pro ekologicky šetrnější život".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů