Středa, 24. dubna 2024

Lesní společnost propustila většinu lidí

Lesní společnost propustila většinu lidí
Lesní společnost Přimda na Tachovsku (LSP), která byla v předchozích letech ze 70 procent orientována na Lesy ČR, kvůli nedostatku zakázek propustila 156 z celkem 280 lidí. Jeden z největších těžebních podniků na západě Čech se začal úspěšně prosazovat v zahraničí. V Česku se musel téměř výhradně přeorientovat na práce v obecních a soukromých lesích. Řekl to ředitel Jindřich Stejskal.
LSP se přihlásila do tendrů na těžbu, kterou vypsaly státní Lesy ČR, ale neuspěla. Podnik, který byl každoročně závislý na těžbě ze 70 procent, letos od státního podniku získal pouze jednu zakázku na těžbu 7800 metrů krychlových, přitom v minulých letech pro něj těžil asi 160.000 m3. Loňské tržby kolem 400 milionů korun tak letos klesnou na čtvrt miliardy.
"Polovinu budou tvořit práce v zahraničí," uvedl Stejskal. Firma získala zakázku za 75 milionů korun na těžbu v severozápadním Irsku, kde vyhrála výběrové řízení státních lesů. Chtěli bychom Irsko jednou celé obsadit," řekl s nadsázkou Stejskal. V Rakousku bude LSP pokračovat se službami v dopravě dřeva. Těžbu 30.000 až 100.000 m3 dřeva zahajuje na Ukrajině, kde chce dále investovat peníze do dřevovýroby a zaměstná tam místní lidi. Podnik dále jedná s privátními majiteli lesů v Belgii a Francii. Ze 115 zbylých lidí jich bude mít letos v zahraničí 35, řekl šéf podniku, který už v letech 2004 a 2005 řešil kalamity ve Švédsku a na Slovensku.
Téměř polovinu plánovaných tržeb si firma dohodla s obecními a soukromými lesy v ČR. "Za poslední čtyři roky jsme za více než 200 milionů korun nakoupili 14 těžařských strojů a stroje na odvoz dřeva. Musíme je nějak využít," uvedl Stejskal. LSP se také více orientuje na dřevovýrobu. Nedávno například zahájil produkci roubených chalup, první stojí v Plané.
Lesy ČR nedávno rozhodly, že 80 procent "státního" dřeva v Plzeňském a Karlovarském kraji bude těžit firma Less&Forest. O výsledcích tendrů, které napadli neúspěšní uchazeči, rozhodne ještě antimonopolní úřad.
Lesy ČR mají začátkem března vyhlásit nová výběrová řízení, do nichž se LSP přihlásí. Smlouvy by měly být na tři až pět let. Podle Stejskala zatím nikdo v tachovském regionu pro Lesy ČR netěží a práce stojí.
Z lidí, jež musela LSP propustit, byla většina méně kvalifikovaných, orientovaných na pěstební činnost za desítky milionů korun, kterou letos státní lesy od přimdské firmy také neobjednaly.
Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů