Čtvrtek, 25. dubna 2024

Banky prozkoumají ekologicky šetrné investice

Banky prozkoumají ekologicky šetrné investice

Banky, vědci a ekologické iniciativy chtějí ve společné studii navrhnout přesměrování kapitálových investic do projektů, jež tolik nepodléhají...

...změnám klimatu, respektive je pomáhají zmírňovat. V pondělí to uvedli organizátoři studie.

Iniciativa vzešlá z londýnského finančního sektoru představuje zatím poslední případ, kdy velké společnosti zkoumají hrozby a možnosti, jež přinášejí klimatické změny s tím, jak stoupá objem emisí skleníkových plynů a svět má za sebou dekádu rekordních teplot.

"Investice nyní zřetelně reagují na hrozby spojené se změnami klimatu," řekl Jan-Peter Onstwedder, ředitel projektu nazvaného Londýnská dohoda.

"Doufáme, že Londýnská dohoda poskytne investorům nástroje k tomu, aby... dosáhli cílů jak ohledně omezování emisí oxidů uhlíku, tak tvorby zisku," dodal Onstwedder, bývalý šéf divize rizik u BP .

Projekt, jejž sponzorují City of London Corporation a BP, si klade za cíl získat kolem 10 investičních bank, aby se ukázalo, jak mohou investoři nejen chránit své finance, ale též těžit z klimatických změn. Nabízejí se například investice do biopaliv.

Do inciativy se dosud zapojily Morgan Stanley , Bank Sarasin , Société Générale , HSBC , Credit Suisse a CanaccordAdams.

Organizátoři a stoupenci včetně investičních poradců Z/Yen Group očekávají, že šesti- až sedmiměsíční výzkumný projekt spustí v březnu.

www.finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů