Čtvrtek, 28. března 2024

Rokycanská záchranná stanice živočichů vrátila do přírody přes 50 sov

Rokycanská záchranná stanice živočichů vrátila do přírody přes 50 sov

Sova pálenáCelkem 55 odchovaných mláďat vzácných sov pálených vypustili během posledních sedmi let rokycanští ochránci přírody. V loňském roce jich bylo deset. Ekologové se snaží sovy vázané na lidská obydlí nejen vypouštět do přírody, ale také podporovat jejich hnízdění tím, že rozvěšují budky.

Jak řekl šéf rokycanského Českého svazu ochránců přírody Pavel Moulis, sova pálená patří mezi naše nejkrásnější a velice užitečné sovy, protože v 95 procentech se živí hrabošem polním. To oceňují zejména zemědělci.

V minulosti sovy pálené na Rokycansku hnízdily na několika místech, ale zejména kvůli chemizaci zemědělství v 70. letech 20. století zmizely. I když díky ochráncům se jich do přírody vrátily už desítky, neznamená to, že je založena životaschopná populace. Moulis upozornil, že řada jich může zahynout, podle statistik se dožívá druhého roku života menší část mláďat.

sovičkyVypuštěné ptáky ochránci přírody sledují. Díky kroužkům například zjistili, že jedno odchované a před několika lety vypuštěné mládě zemřelo po srážce s autem. Zaznamenali ale i první dílčí úspěchy - vypuštění ptáci úspěšně vyvedli svá mláďata na třech historických hnízdištích.

Rokycanská záchranná stanice živočichů pravidelně odchovává mláďata sov pálených i dvakrát do roka. Mláďata se zpočátku odchovávají u rodičů. Připravují se pro život v přírodě v prostorné voliéře s možností lovu živé kořisti. Ve věku kolem tří měsíců si pak nejméně dva týdny zvykají na nový domov, teprve pak jsou vypuštěna a podle potřeby je ochránci určité období ještě v nové lokalitě pravidelně přikrmují.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů