Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

"VÍCE NEŽ 13 procent energie, kterou obec Stonava na Karvinsku využívá k vytápění všech svých objektů, pochází z obnovitelných zdrojů energie. V obecních bytech, škole, na radnici a dalších veřejných budovách se topí důlním plynem nebo teplem z geotermální energie," řekla mluvčí obce Dorota Havlíková. Dodala, že i ve stonavském kostele je zavedeno topení s čerpáním tepla z geovrtů. "Daleko přesahujeme celostátní průměr a rádi bychom v těchto ekologických investicích pokračovali," uvedl starosta Ondřej Feber.
Šetření peněz
Kromě čistšího vzduchu ekologické topení pomáhá ušetřit peníze. "U nás pouze na dvou objektech vytápěných tepelnými čerpadly to jsou desítky tisíc ročně," uvedl Feber. Dodal, že v této oblasti má Česko ještě co dohánět. "Naše republika nesplňuje plán na výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Česko prozatím nebylo schopno vyrobit ani pět procent energie ekologickou cestou a přitom bychom měli podle závazků daných EU takto vyrábět dvakrát více zelené energie," řekl starosta. Také stonavští podnikatelé se podle starosty vydávají podobnou cestou. Například stonavská farma na prasata bude podávat žádost o povolení biostanice pro likvidaci kejdy s využitím zeleného odpadu.

ROKYCANY - Celkem 55 odchovaných mláďat vzácných sov pálených vypustili během posledních sedmi let rokycanští ochránci přírody. Snaží se sovy vázané na lidská obydlí nejen vypouštět do přírody, ale také podporovat jejich hnízdění tím, že rozvěšují budky. Loni ochránci vypustili do přírody deset mláďat, řekl šéf rokycanského Českého svazu ochránců přírody Pavel Moulis.
"Tato sova patří mezi naše nejkrásnější a velice užitečné sovy, neboť se v 95 procentech živí hrabošem polním. To oceňují zejména zemědělci," poznamenal Moulis. V minulosti sovy pálené na Rokycansku hnízdily na několika místech, ale zejména kvůli chemizaci zemědělství v 70. letech 20. století zmizely. I když díky ochráncům se jich do přírody vrátily už desítky, neznamená to, že je založena životaschopná populace, upozornil Moulis. Řada jich může zahynout, podle statistik se dožívá druhého roku života menší část mláďat.
Vypuštěné ptáky ochránci přírody sledují. "Zaznamenali jsme i první dílčí úspěchy - námi vypuštění ptáci úspěšně vyvedli svá mláďata na třech historických hnízdištích," těší Moulise. Rokycanská záchranná stanice živočichů pravidelně odchovává mláďata sov pálených i dvakrát do roka.

JIH MORAVY - Strategický plán vodní politiky Evropského společenství v podmínkách povodí řek Moravy a Dyje zpracovávají v současné době odborníci na jižní Moravě. Plán zahrnuje způsoby hospodaření s povrchovými a podzemními zdroji v letech 2007 až 2003. Náměstek jihomoravského hejtmana Václav Horák uvedl, že naplno pokračují přípravné práce k ochraně vod jako složce životního prostředí, k ochraně před škodlivými povodněmi a k trvalému udržení zdrojů zejména pro zásobování vodou. »Konečný návrh plánů pro území povodí Moravy a Dyje bude hotov v roce 2009. A to včetně plánů jihomoravské výstavby některých z dvou set přehrad či vodních nádrží uvažovaných k realizaci v republice,« uvedl Horák. Dodal, že plány budou zveřejněny a projdou připomínkovým řízením v červenci 2008.

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Lesníci na Vsetínsku omezili kvůli nedostatku sněhu těžbu dřeva v lesích. Loni využívali bohaté sněhové pokrývky k tomu, aby při kácení a stahování nepoškodili mladé porosty jehličnatých stromů.
„Kvůli chybějícímu sněhu jsme byli nuceni objem těžby omezit na necelou polovinu. Vytěžíme jen okolo 1 800 kubických metrů dřeva z míst, kde poškození nárostů nehrozí,“ konstatoval ředitel společnosti Městské lesy a zeleň Marek Netolička. „Ceny dřeva jdou sice nahoru, ale kdybychom těžili i v jiných lokalitách, museli bychom výtěžek z prodeje dřeva zpětně vložit do asanace poškozených porostů,“ dodal. „Počkáme, až napadne sníh. Pokud těžba neproběhne letos, provedeme ji příští rok. Při stoletých výrobních lhůtách, platných v našem oboru, taková prodleva nic neznamená,“ poznamenal ředitel.
Někteří majitelé pil ve Zlínském kraji však upozorňují, že jim dřevo začíná chybět. „Máme práci na pár dnů. Co bude dál, nevíme. Budeme si muset nějak poradit,“ řekl jednatel společnosti Malenovická pila Petr Hoferek.
Výrobců nábytku se situace na trhu s dřevem zatím nedotýká. „Dřevo nakupujeme dlouho dopředu a na celý rok. Musíme ho totiž dobře vysušit a připravit,“ uvedl Daniel Jelínek z firmy Jelínek - výroba nábytku z Valašského Meziříčí. Dražší dřevo by se tak mohlo projevit na cenách nábytku až v příštím roce. „To uvidíme až při dalším nákupu,“ dodal Jelínek.

Evropská komise předložila návrh harmonizovaných pravidel pro přepravu nebezpečného zboží. Tento návrh integruje existující legislativu v oblasti přepravy po železnici a po silnici do jednoho celku a navíc přidává i pravidla pro vnitrozemskou vodní přepravu.

Evropská komise navrhla směrnici, která začlení emise z civilního letectví do systému EU obchodování emisemi. Návrh vychází z toho, že velmi rychlý rozvoj civilního letectví značně zatěžuje životní prostředí a ohrožuje pokrok EU při snižování celkových emisí skleníkových plynů. Pokud bude směrnice schválena, bude se od roku 2011 vztahovat na všechny lety v rámci EU a od roku 2012 na všechny lety na letiště v EU a z letišť EU, tedy i zahraniční letecké přepravce. Směrnice nezahrnuje ultralehká letadla. 

Evropská komise schválila poskytnutí dánské státní pomoci na snížení nákladů při vybavení starých nákladních automobilů a autobusů speciálními filtry, které do značné míry sníží emise z těchto vozidel. Dánsko bude oprávněno poskytovat tuto pomoc v letech 2007-2008, a to do výše 30 % dodatečných nákladů na vybavení vozidel filtry.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů