Čtvrtek, 28. března 2024

Začíná hodnocení R43 ze Svitávky do Starého Města

Začíná hodnocení R43 ze Svitávky do Starého Města

K nové silnici se mohou občané vyjadřovat během čtrnácti dní

Své názory na vybudování posledního úseku rychlostní silnice R43 ze Svitávky v Jihomoravském kraji do Starého Města v Pardubickém kraji mohou občané posílat do 24. ledna na Ministerstvo životního prostředí do Prahy. To nyní v rámci zjišťovacího řízení sbírá podněty k upřesnění obsahu následné podrobné ekologické dokumentace. Děti Země budou ve svém vyjádření žádat posouzení další varianty v podobě nového rychlostního dvoupruhu podél stávající silnice I/43 na Svitavy, neboť může mít menší negativní vlivy na obyvatele obcí i na přírodu a také lepší dopravní vlastnosti.

 

„Je zbytečné utrácet peníze na výstavbu čtyřpruhové silnice, když by stačilo jen několik dvoupruhových rychlostních přeložek podél stávající silnice I/43 z Brna do Svitav,“ myslí si Miroslav Patrik z Dětí Země.

 

Tuto variantu v úseku Kuřim – Svitávka – Svitavy loni vypracoval Český a Slovenský dopravní klub a její výhodou je menší zábor půdy a vliv na krajinný ráz a také menší negativní vliv na obyvatele řady obcí.

Již nyní je zřejmé, že tento úsek oficiální varianty R43 v Jihomoravském kraji prochází velmi blízko obcí Chrudichromy a Sudice a na území Pardubického kraje pak obcemi Unerázka a Petrůvky. Zde se místní občané již proti R43 začaly bouřit a založily sdružení Za zachování krajinného rázu Petrůvky a okolí.

Výstavba úseku R43 Svitávka – Staré Město délky 40 km a šířky 25,5 metrů má probíhat v letech 2012-5, předchozího úseku z Kuřimi do Svitávky délky 21 km v letech 2010-3 a úseku z Troubska na D2 do Kuřimi délky 16,4 km pak v letech 2012-6. U tohoto úseku R43 ale dosud neskočilo ekologické posuzování vlivů na životní prostředí, které začalo již v říjnu 2001.

Internetové stránky:

Ekologické posouzení R43 Svitávka – Staré Město:

http://eia.cenia.cz/eia/Intention.php?params=YToxOntzOjI6ImlkIjtzOjY6Ik1aUDE0OCI7fQ==

Ekologické posuzování R43 Kuřim – Svitávka:

http://eia.cenia.cz/eia/Intention.php?params=YToxOntzOjI6ImlkIjtzOjY6Ik1aUDExOCI7fQ==

Rychlostní silnice R43 Troubsko – Kuřim: www.R43.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů