Středa, 24. dubna 2024

MŽP povolilo rozšíření lišovské skládky, ekologové protestují

MŽP povolilo rozšíření lišovské skládky, ekologové protestují

České Budějovice - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) souhlasí s rozšířením skládky odpadů v Lišově na Českobudějovicku. ČTK o tom dnes informovala Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva. Proti tomu protestují jak ekologové, tak i obyvatelé téměř čtyřtisícového města. Skládka o kapacitě 450 000 metrů krychlových, kterou využívají i České Budějovice, se má podle projektu rozšířit během tří let o dalších zhruba 112 000 metrů krychlových. Ročně by na ní mělo skončit asi 40 000 tun smetí.

"Stanovisko ministerstva je políčkem lišovským občanům i životnímu prostředí a zpochybňuje vlastní plány ministerstva o snížení množství ukládaného odpadu na skládky," řekl Vladimír Molek ze sdružení Calla.

Nová skládka vznikne na původní zavážce tak, že se další odpadky budou na stávající vrstvu pěchovat. Záměr zvětšit skládku vyvolal odpor u stovek lidí. Už před sedmi lety podepsalo petici proti zvětšení na 600 obyvatel města. Lidé se obávají zhoršení životního prostředí, například dopravou a hlukem. Společnost .A.S.A., která areál provozuje, toto popírá a tvrdí, že současný provoz nákladní dopravy přes město se jejím přičiněním nezvýší.

Lidé z Lišova nyní apelují na nové zastupitele, aby přehodnotili svá předchozí souhlasná rozhodnutí. Starosta města Václav Chmel podle dnešního vydání Práva zatím nechce předjímat, jak stanovisko rady, která se sejde 17. ledna, tak případně mimořádného zastupitelstva.

"Chtěl bych připomenout, že jde zatím o záměr společnosti .A.S.A., který neodporuje schválenému územnímu plánu Lišova, neboť zmíněná lokalita je určena na skládkování, ani plánu odpadového hospodářství kraje či obce," řekl listu Chmel.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů