Úterý, 16. dubna 2024

Jiné zdroje: bio, voda...

Jiné zdroje: bio, voda...

Podle ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) by Česko mělo do roku 2020 nahradit 20% benzinu a nafty biopalivy.

HN: Jak by mělo Česko zareagovat na hrozbu, že k nám Rusko může kdykoli přestat dodávat ropu?
Jde ale hlavně o to, abychom dělali politiku, která by snížila naši závislost na dovozech ropy z nestabilních zemí. Chceme více využívat alternativní paliva v dopravě. Do roku 2020 chceme nahradit aspoň 20 procent benzinu a nafty alternativními palivy.


HN: Jak tohohle ambiciózního cíle chcete dosáhnout, když podíl biopaliv je u nás nižší než jedno procento?
V parlamentu jsme prosadili novelu zákona o spotřebních daních, kde je pro biopaliva nulová spotřební daň. Týká se to například bioplynu nebo bioetanolu. Celá řada automobilek dnes vyrábí automobily na biopaliva. Například Škoda dodává takové automobily na švédský trh.


HN: V trojkoaliční smlouvě je napsáno, že nebudou prolomeny těžební limity hnědého uhlí a nebudou stavěny další jaderné reaktory. Není to po potížích z posledních dní bezpečnostní riziko?
Elektrickou energii musíme od ropy oddělit. O energetické bezpečnosti uvažujeme jen jako o bezpečnosti dodávek. Ale ten pojem je širší. Jde ale i o bezpečnost dodávek před možným teroristickým napadením. Cestu z této situace vidíme v co nejširší decentralizaci výroby elektřiny a tepla. V budoucnu bude daleko větší zájem o to, že lidé budou chtít být soběstační ve výrobě a tepla. Budou malé regionální zdroje, které budou nezávislé na této křehké soustavě.


HN: Když budeme konkrétní: Místo jaderných a tepelných elektráren budeme vyrábět elektřinu z čeho?
Nejsme fundamentalisté. Víme, že kolem roku 2015 dojde k významné náhradě dnešních elektráren za nové technologie. Stojíme o to, aby náhrada části starých elektráren byla co nejvyšší. Část elektráren v severních Čechách chceme nahradit čistými uhelnými technologiemi. Jejich výkon bude určen dnešními hnědouhelnými rezervami, které nechceme rozšiřovat. Pak chceme podporovat elektrárny na biomasu, ale také vodní elektrárny, část je ve větrné energetice a v budoucnosti je neomezený potenciál v geotermální energii.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů