Úterý, 16. dubna 2024

Přebalovací pult z PVC obsahoval mnohonásobně více ftalátů než povoluje norma

Přebalovací pult z PVC obsahoval mnohonásobně více ftalátů než povoluje norma

PRAHA - Česká obchodní inspekce (ČOI) zveřejnila informaci, že přebalovaní pult s vanou - model CAM C 204 obsahuje mnohonásobně vyšší koncentrace ftalátů nežli povolují evropské normy. Konkrétně se jedná o nadlimitní hodnoty di-(2-ethylhexyl) ftalátu (DEHP) , a to 28,07 %. Vyhláška Ministerstva zdravotnictví ČR přitom stanovuje limit 0,1 % obsahu některých nebezpečných ftalátů v předmětech pro péči o děti a v hračkách pro děti. „Jde o enormně vysoké překročení povolených norem. Ftaláty se mohou do dětského organismu dostávat především ústy - při cucání, ale také pokožkou. Velkým problémem je prach. Protože ftaláty v něm nejsou pevně vázány, dostávají se z měkčeného PVC i do ovzduší a především do prachu v místnostech. Prokázaly to opakované testy z místností vybavených předměty z PVC měkčeného ftaláty, především pak DEHP,“ popsala uvolňování nebezpečných látek z problematického plastu Ing. Miroslava Jopková, která se v Arnice zabývá problematikou PVC.

Protože se zástupce Arniky k problému přebalovacího pultu vyjadřoval ve zpravodajství televize Nova, zavalila nás vlna dotazů rodičů na nebezpečnost zmíněného modelu pultu, ale také například sedaček pro děti s podobným potahem. Rozhodli jsme se proto zveřejnit souhrnnou reakci na tyto dotazy s odkazy na další informace. České obchodní inspekce testovala dva modely přebalovacích pultů od firmy CAM. Model Jackie byl bez závad, zatímco model C 204 se ukázal jako nevyhovující. U obou modelů měly testované části z měkčeného PVC stejný design. Inspekce plánuje další testy tohoto typu výrobků.

„S problematickými ftaláty se můžeme setkat převážně v PVC. Proto doporučujeme rodičům informovat se u prodejců, z jakého materiálu je kupované zboží a pokud možno se ve věcech pro děti PVC vyhnout. Je to asi jediné jednoduché vodítko pro laika,“ řekla Jopková.

„K vysokým koncentracím ftalátů v prachu v dětském pokoji však může daleko větší měrou přispět podlahová krytina z měkčeného PVC. Na tu se ovšem příslušná vyhláška nevztahuje, protože nejde o předmět pro péči o děti. Vysoké koncentrace ftalátů byly v loňském roce zjištěny například v kancelářských prostorách, kde byla podlahová krytina z PVC i v České republice. Při zařizování dětského pokoje je tedy důležité věnovat pozornost i podlahové krytině,“ doplnil informace vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Při pátrání po dalších podrobnostech o přebalovacích stolech se nám nepodařilo zjistit, zda jsou na českém trhu i stoly, kde by potah nebyl vyroben z měkčeného PVC. Prodejny IKEA však nabízí přebalovací podložku, která je potažena EVA plastem (etylén-vinyl acetát). V zahraničí existuje přebalovací podložka z bavlny. Z jedné strany je polyesterový fleec (více zde: www.hempresto.co.uk).

„Pokud už máte přebalovací pult z měkčeného PVC a nejste si jisti, zda ftaláty obsahuje či nikoliv, nic nezkazíte, když riziko pro dítě snížite trvalým překrytím pultu například ručníkem či jiným látkovým potahem. Doufáme však, že výrobci a dovozci zboží pro péči o děti mezeru na našem trhu vyplní a vyrobí či dovezou pult z méně problematického materiálu nežli je měkčené PVC,“ uzavřela Jopková.

Tisková zpráva České obchodní inspekce:
http://www.coi.cz/internet/(issxkvrs45fjxe553osyvs55)/default.aspx

Novinka na internetu ČOI i s fotografií pultu:
http://www.coi.cz/internet/(issxkvrs45fjxe553osyvs55)/default.aspx

Více informací o ftalátech a jejich zdravotních rizicích:
bezjedu.arnika.org

O výsledcích testů prachu:
bezjedu.arnika.org

Článek věnovaný problému ftalátů v předmětech pro děti:
www.arnika.org

Zdroj: http://www.arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů