Středa, 24. dubna 2024

Jaderná energie: opatrné ano z EU

Jaderná energie: opatrné ano z EU
Zásadní součástí budoucnosti evropské energetiky by měly být jaderné elektrárny. Nová energetická koncepce jde v tomto směru nejdál z plánů, které Brusel dosud představil, a považuje jádro za obnovitelný zdroj.
Jaderná energie je politicky velice ožehavé téma. Komise ji proto doporučuje velmi obezřetně. "Nejdřív musím zdůraznit, že rozhodnutí, zda spoléhat na jadernou energii či nikoli, je věcí každého členského státu," prohlásil včera eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.
Stejně opatrná je i nová strategie, která se snaží soustředit na fakta. K těm nejzásadnějším patří, že jaderné elektrárny nyní vyrábějí téměř třetinu elektřiny v celé Evropské unii, přičemž jde o jeden z nejlevnějších zdrojů energie. Při její výrobě nedochází k emisím velkého množství skleníkových plynů a její cena je relativně stálá.
V současnosti se energie z jádra vyrábí v 15 ze 27 zemí unie. Nejvíce ve Francii, jejíchž 59 reaktorů zajišťuje 80 procent dodávek elektřiny. Naopak část členů v čele s Rakouskem vystupuje ostře proti jaderné energii.
Některé země se dříve rozhodly jádro přestat využívat, ale nyní obracejí. V Německu kvůli tomu propukl spor ve velké vládní koalici. Křesťanští demokraté kancléřky Angely Merkelové tlačí na to, aby vláda zrušila plán odstavit jaderné elektrárny, ale jejich koaliční partneři, sociální demokraté, na tom trvají. Zbavit se jaderné energie původně chtěla i Británie, ale premiér Tony Blair to loni nakonec odmítl.
Evropská komise přiznává, že tento druh výroby elektřiny s sebou přináší složité otázky spojené s jaderným odpadem a odstavením vysloužilých reaktorů. Zároveň ale tvrdí, že pokud v Evropě klesne podíl jaderných elektráren na celkové výrobě elektřiny, musí je nahradit jiný druh energie s nízkými emisemi.
"Jinak bude ještě složitější dosáhnout našich cílů v boji proti změnám klimatu a za zvýšení naší konkurenceschopnosti i za zabezpečení dodávek energie," varoval Andris Piebalgs.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů