Středa, 24. dubna 2024

Česká cesta: Rusko i jádro

Česká cesta: Rusko i jádro
Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu

HN: Jak by mělo Česko zareagovat na hrozbu, že k nám Rusko může přestat dodávat ropu?
Česko už na tuto hrozbu zareagovalo v první polovině 90. let, kdy prozíravě postavilo alternativní ropovod z Ingolstadtu do Kralup. Ten je klíčovým prvkem české bezpečnosti v otázce dodávek ropy. Měli bychom posílit kapacitu toho, co k nám z ingolstadtského ropovodu může při podobných problémech přitéct.


HN: Mělo by tedy Česko po zkušenostech z posledních dní snížit energetickou závislost na Rusku?
Já si to tak i po zkušenostech z minulých dní úplně nemyslím. Získávat ruskou ropu prostřednictvím ruského ropovodu je pro nás ekonomicky výhodné. Je třeba neustále zvažovat rizika. Pokud se nestane v Rusku něco kolosálního, tak náklady na úplné odstoupení by nebyly úplně přiměřené. Naše zásoby jsou na čtyři měsíce. To znamená, že jsme schopni podobné minikrize vcelku dobře zvládat.


HN: Zelení říkají, že by Česko mělo při snižování energetické závislosti na Rusku více investovat do obnovitelných zdrojů, jako jsou například biopaliva. Podle nich bychom měli mít do roku 2020 asi 20 procent paliv z obnovitelných zdrojů. Co na to Martin Říman?
Je to nesmysl. Jedna věc jsou pěkné věci, které znějí libě každému uchu, a druhá věc je realita. Co se týče toho, kolik toho jde v Česku celkově vyrobit z biomasy (od šťovíku přes obilí až po stromy), tak to je jen asi patnáct procent veškerých energií. A biopaliva se vyrábějí právě z biomasy. Fyzikální zákony platí i pro zelené.


HN: Jak moc je to do budoucna důležité vyrábět elektřinu z jádra?
To je naše jediná záchrana. Nejen nás, ale celé Evropy. Evropa je hustě zalidněné území, kde biopaliva nejsou schopna zajistit energetické potřeby. Nemáme zdroje plynu a ropy. Těžba uhlí je pak pochopitelně spojena s protesty obyvatelstva. Jediný jiný zdroj, než je jádro, zatím není na obzoru.


HN: V trojkoaliční smlouvě je ale napsáno, že by se neměly stavět další jaderné elektrárny...
Kdybych byl samovládce, tak by se stavěly. Ale já jsem jen jeden z osmnácti členů vlády a respektuji, co je napsáno v trojkoaliční smlouvě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů