Pátek, 29. března 2024

Peněženky zatím nezchudnou

Peněženky zatím nezchudnou
Ekologické daně nastoupí už příští rok, kompenzace sociálně slabým budou potřebné až později.

Kontroverzním tématům se dosluhující vláda Mirka Topolánka nevyhýbala. Důkazem toho je ekologická daňová reforma, tedy téma, které má v ODS nejvíc odpůrců. Odstupující kabinet vzal minulý týden na vědomí její principy a harmonogram, kterým se má řídit také nastupující druhá Topolánkova vláda.

Je samozřejmé, že návrh je kompromisní, v první etapě zavede ekologické daně v minimalistickém rozsahu požadovaném Evropskou unií. Upřímně řečeno, těžko si představit, že by jakákoli vláda dobrovolně přijala tvrdou verzi reformy - ta by totiž mohla přinést i sociální problémy chudším vrstvám. Podařilo se však zachovat požadavek daňové neutrality reformy, tzn. že nezvýší celkové daňové zatížení. Její výnos zřejmě umožní snížit povinný příspěvek na podporu zaměstnanosti v balíku sazeb sociálního pojištění. S tím je však do jisté míry v rozporu požadavek, aby výnos z daně byl využit k podpoře důchodové reformy. Ministerstvo práce a sociálních věcí si dokonce přeje, aby v návrhu ekologické daňové reformy bylo výslovně uvedeno, že výnosy by mohly být v další etapě využity jak na rozběh reformy důchodů, tak na financování plateb státu za náhradní doby pojištění.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zase apeluje na to, abychom energie ani v budoucnu nezdaňovali víc, než kolik požaduje Evropská unie, a to ani po případné novele nyní implementované směrnice (2003/93/ES), protože by to poškozovalo konkurenceschopnost ČR.

PRVNÍ ETAPA ekologické daňové reformy má naplnit zmíněnou směrnici. Zároveň si vláda nechá udělat studii, která scénáře a dopady dalších etap reformy vyhodnotí.

Daň má platit každá právnická nebo fyzická osoba, která dodala pevná paliva, zemní plyn nebo elektřinu konečnému spotřebiteli. Bude to ovšem mít řadu výjimek. Osvobozena od daně bude elektřina z obnovitelných zdrojů, z kombinované výroby elektřiny a tepla s vysokou účinností, biomasa pro výrobu tepla, elektřina používaná k pohonu vozidel ve veřejné dopravě.

DO KONCE ROKU 2008 pak bude věcně a legislativně připravena druhá etapa reformy na léta 2010-2013. Ta upřesní zdanění energetických produktů, případně zavede další nástroje regulace. Nově by se týkala také dopravy; v úvahu připadá stanovení výše daně podle emisní škodlivosti. Uvažuje se také o tom, že by se dnešní environmentální poplatky (které platí především průmyslové podniky za znečištění) mohly proměnit na ekologické daně. O podobě této etapy se však bude ještě hodně diskutovat - určitě už by nebyla bezbolestná.

TŘETÍ ETAPA má být připravena do konce roku 2012 a uskutečnit se má v letech 2014-2017. Zvažovat se bude rozšíření na další zdroje, výrobky a služby. Ve druhé a třetí etapě mají také přijít na řadu kompenzační opatření, kterými se zmírní dopady ekologických daní na nízkopříjmové domácnosti, což v první etapě není třeba.

Do konce března má Ministerstvo financí spočítat, kolik budeme - zatím v první fázi - reálně platit. Pokud by došlo na dřívější vyjádření ministerských úředníků, že u elektřiny i uhlí by měla být sazba zhruba 8,50 koruny za GJ, bylo by to mírně nad minimální sazbou EU a znamenalo by to zvýšení ceny pro domácnosti u elektřiny zhruba o jedno procento ročně.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů