Čtvrtek, 28. března 2024

Vodárny zahájily útok proti pesticidu atrazin

Vodárny zahájily útok proti pesticidu atrazin

Třebechovice p. O. - V prameništi v Bědovicích byl létě 2005 zjištěn nadlimitní výskyt atrazinu, což je jeden z druhů pesticidu.

Společnost VAK Hradec Králové dnes zahajuje stavbu za 23 milionů korun, která problém s pitnou vodou ve městě pod Orebem vyřeší .

Viník nebyl zjištěn

Technicko provozní náměstek společnosti VAK Hradec Králové Pavel Loskot upřesnil, že atrazin je druhem pesticidu, který se nezákonně používá k ošetřování lesních porostů. ô Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele pro znečištění prameniště pitné vody, avšak policie jej dosud nezjistila,ô uvedl náměstek.

Kromě nepříznivého vlivu atrazinu je ve zdejší pitné vodě také nežádoucí nízký obsah vápníku a vysoká acidita, která působí problémy ve styku s litinovým potrubím rozvodné sítě. Voda je poměrně agresivní a rozpouští železo stěn vodovodu.

V domácnostech pak působí železité zákaly. Podle hygienické normy může být v pitné vodě 0,2 miligramu železa na litr. V roce 2005 v síti v Třebechovicích dosahoval obsah železa až jednoho miligramu, takže limit byl překračován pětinásobně. Provozovatel vodovodu, Královéhradecká provozní, provedla opatření a obsah atrazinu i železa ve vodovodní síti je nyní v normě, což je dobrá zpráva pro odběratele. Voda z Bědovic se míchá s vodou ze zdroje v Lité.

Dojde k zlepšení

V třebechovické vodovodní síti jsou také problémy s tlakem vody. Všechny zmiňované potíže byly důvodem k ráznému řešení. äNa stavbu jsme získali státní dotaci 10 milionů 431 tisíc. Postavíme například budovu aerace, tedy pro provzdušnění vody, dále tři nové čerpací stanice pro její míchání. Úpravou projde i vodojem a postaví se 850 metrů vodovodního potrubí. Plánovaná opatření přispějí k zlepšení kvality vody v Třebechovicích. Stavba má být dokončena letos,ô dodal Loskot.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů