Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V platnost vstoupilo nové nařízení o ochraně zvířat během přepravy. Nová pravidla by měla vést ke snížení stresu a zranění zvířat, ke kterým dochází během jejich přepravy po silnicích či po moři. Mezi nová opatření patří vyšší standardy pro vozidla a zařízení (např. u přepravy delší osmi hodin budou muset přepravci ve vozidle zajistit vhodné mikroklima  pomocí speciálních zařízení) či přísnější požadavky kladené na osoby, které při přepravě zacházejí se zvířaty.

Evropská komise zveřejnila další průzkum veřejného mínění v EU-27, Eurobarometr, který byl tentokrát zaměřen na oblast energetiky. Evropané si jsou podle průzkumu vědomi nejrůznějších otázek, které jsou spojeny s budousností evropské energetiky. Ať už se jedná o závislosti na dodávkách energií nebo správného energetického mixu (fosilní paliva, obnovitelné zdroje energie, energie z jádra). Více než polovina respondentů (54 %) považuje za prioritu snižování spotřeby elektrické energie. Dle spontánní reakce je pro obyvatele nejvýznamnější cena energií (33 %). Tři čtvrtiny respondentů (76 %) si myslí, že se ceny energií v příštích 3 letech zdvojnásobí. Co se týče energetického mixu, respondenti kladou důraz především na obnovitelné zdroje energií (55 %), ale i energie vyráběná z jádra má svou podporu (20 %).

Pro novou rakouskou vládu Alfreda Gusenbauera zůstává tzv. nulová varianta v otázce Jaderné elektrárny Temelín dál v platnosti. Kabinet to uvedl v programovém prohlášení. Český ministr životního prostředí Martin Bursík považuje tento cíl za nerealistický a počítá se schůzkou na téma Temelín se svým rakouským protějškem.

Společnost International Power Opatovice chce v elektrárně v Opatovicích nad Labem nákladem asi 3,5 miliardy korun postavit nový elektrárenský blok o výkonu 100 megawattů. Výkon elektrárny by se tak zvýšil zhruba o 28 procent. Představitelé nedalekého Hradce Králové mají obavu z toho, že emise z nového kotle zhorší životní prostředí ve městě. Uvedla to náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Opatovická společnost stanovisko města nekomentovala.

Na otázku slovenských ekonomů, jak vnímá evropské tlaky na omezení výroby energie v jaderných elektrárnách, český prezident odpověděl, že to z ekologického i elementárního hlediska lidských obav chápe, přesto jde podle něho o zjevný rozpor mezi politikou a energetickou potřebou.
Dokladoval to na třech zprávách, které slyšel v jedné minutě: zelení mají za střednědobý cíl snižování výroby jaderné energie, odmítnutí hlubinné těžby uhlí a oznámení, že do Česka přestala proudit ruská ropa. "Zakrývání očí a strkání hlavy do písku je naprosto nepřijatelné. Někteří lidé nejsou zodpovědní. Proč nám raději neřeknou, že nechtějí jezdit autem," řekl Klaus.

Kriminalisté se stále zabývají nelegálním dovozem německého komunálního odpadu do České republiky. Tři osoby byly už vloni v dubnu obviněny z napomáhání k porušování předpisů o oběhu zboží s cizinou a porušení zákona o nakládání s nebezpečnými odpady. Vyšetřování zdaleka nekončí.
Mezi obviněnými je i jednatel Technických služeb Postoloprty, který umožnil přeložení německého odpadu v areálu technických služeb v Postoloprtech a tím jeho legalizaci v České republice. Brání se tím, že obchodoval s českou firmou a o skutečném původu předkládaného odpadu nic nevěděl. Policie zatím trestnou činnost tří obviněných stále dokumentuje a návrh na obžalobu nepodala.

Čínský státní lesní uřad a čínská společnost pro těžbu ropy a přirodního plynu se včera v Pekingu dohodly na všestranné spolupráci v oblasti výchovy a rozvoji lesních biologických zdrojů. Letos v procincii Yinan a Sichuan v jihozápadní Číně bude vybudována základna lesních biologických zdrojů o rozloze 40 tisíc hektarů s cílem uskutečnit dodávky 60 tisíc tun biologické nafty.
Ředitel čínského státního lesního úřadu Jia Zipang prohlásil, že to sehravá důležitou úlohu pro zlepšení čínské energické struktury a snížení spotřeby paliva a zajištění státních energetických zdrojů.

Již od 1. dubna 2005 probíhá na území města objednávkový svoz odpadu od občanů hl. m. Prahy. Jedná se o nadstandardní placenou službu, která je na základě značného zájmu rozšířena a pokračuje i v tomto období.
Provoz zahájil Magistrát HMP ve spolupráci se svozovou společností Pražské služby a.s. Od letošního roku (2007)je možno si objednat odvoz i u dalších provozovatelů sběrných dvorů hl.m.Prahy, a to u firmy Ipodec - čisté město a.s., VS-Ekoprag s.r.o. a Domeček - odpady s.r.o.
Odvézt je možné veškerý odpad, který lze odevzdat v jakémkoliv sběrném dvoře hlavního města Prahy. Cena je stanovena za naložení (rozhoduje množství odpadu) a za ujeté kilometry. Odevzdání odpadu ve sběrném dvoře je pro fyzické osoby trvale hlášené na území hl. m. Prahy zdarma. Výjimku tvoří pouze pneumatiky (25,- Kč za kus) a  stavební suť (nad 1 m3 je zpoplatněna).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů