Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Stejně jako všechny ostatní, i nový operační program Nadnárodní spolupráce v prostoru střední Evropy, který navazuje na Interreg IIIB a zahrnuje i ČR, musí projít hodnocením vlivu na životní prostředí (SEA). Proces, který musí proběhnout na mezinárodní úrovni i ve všech dotčených zemích, začal zveřejněním návrhu programu na webu www.cadses.net. V Česku je za posouzení zodpovědné MŽP, které zahájí konzultace na přelomu ledna a února. V jejich rámci zpřístupní českou verzi návrhu příslušným státním i samosprávným orgánům i zainteresované veřejnosti.

Zhruba tři čtvrtě miliardy korun ročně z fondů EU může ČR v letech 2007-2013 využít na zlepšení životních podmínek obyvatel panelových sídlišť a dalších méně atraktivních částí ve městech s více než 50 tisíci obyvatel. V období 2004-2006 tato možnost neexistovala. Fondy budou moci být využity v 7 oblastech: 1) odstraňování statických poruch nosných konstrukcí a opravy konstrukčních nebo funkčních vad panelových domů, 2) opravy a rekonstrukce technického vybavení domů, 3) ekologické a energeticky efektivní sanace paneláků, 4) úpravy sídlištního prostoru, 5) zlepšení infrastruktury sídlišť, 6) budování a modernizace rekreačních ploch na sídlištích a 7) zajištění nového sociálního bydlení při renovacích stávajících budov, a to včetně řešení otázek bydlení pro romskou menšinu.

Podle všeho čeká v brzké době Česko invaze mývalů (angl. raccoon). Ve Střední Evropě byli mývalové uměle vysazeni v roce 1934 Hermannem Göringem tehdy ještě říšským ředitelem Lesů u hesenského Kasselu, aby obohatili lovnou zvěř.
Tyhle roztomile vypadající všežravá zvířátka mohou být pohromou např. pro ptáky, protože velice dobře šplhají po stromech. Daří se jim také ve městech, kde o potravu (odpadky) není nouze. Podle článku v Deutsche Welle se rozšířili už i do Česka. Takže mýval, kterého pražští hasiči v červnu sundavali ze stromu, vůbec nemusel být zatoulaným domácím mazlíčkem, ale předvojem mývalí invaze.

Dell se rozhodl svézt se na současné vlně zájmu o životní prostředí. Cílem jeho nového projektu nazvaného "Plant a Tree for Me" je podpora výsadby nových stromů jeho zákazníky. Při objednávce nového zboží bude zákazník mít možnost zaplatit o určitou částku (odpovídající zhruba 150 Kč) více, tato částka bude následně použita právě na výsadbu. Tuto novinku oznámil Michael Dell během právě skončené výstavy Consumer Electronics Show v Las Vegas s tím, že uživatelé tak dostanou možnost alespoň nějak nahradit škodu, kterou způsobují jejich energeticky náročné počítače.

DILLÍ. Do mesta Iláhábád na rieke Gange vpustili indické úrady cez víkend čistú vodu, aby zlepšili podmienky na rituálne omývanie miliónov hinduistických pútnikov.
Niektorí sádhuovia (svätí muži) hrozili, že budú očistný kúpeľ bojkotovať na protest proti nadmernému znečisteniu rieky. Včera sa v Gange v rámci 42-dňového sviatku Kumbh mélá umylo asi päť miliónov veriacich.
Očakáva sa, že počas sviatku sa v Gange okúpe okolo 70 miliónov hinduistov.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič jmenoval náměstkem pro vodní a lesní hospodářství Romana Schindlera. Řízením zmíněné sekce byl dosud pověřen Pavel Punčochář, který zůstává vrchním ředitelem odboru vodního hospodářství. ČTK to řekla mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Schindler dosud působil na MZe jako Punčochářův asistent. V listopadu ho jmenovala bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová do dozorčí rady státního podniku Lesy České republiky. Rada, v níž byli tehdy vyměněni čtyři z devíti členů, pak zvolila Schindlera svým předsedou.
MZe mělo před nástupem Gandaloviče čtyři náměstky a nový ministr zatím vyměnil dva. Prvním náměstkem se stal Ivo Hlaváč, který nyní řídí agendu evropských záležitostí. Nahradil Tomáše Douchu, který má ale nadále působit v nejužším týmu ministra.

BRATISLAVA - Odvoz separovaného a drobného stavebného odpadu je v Bratislave zadarmo.
Túto informáciu prináša občanom nový Smetiarsky šlabikár, ktorý vydala spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO).
Sú v ňom základné informácie o odpadoch a cenách v roku 2007. Takouto osvetou OLO informuje Bratislavčanov aj o efektívnych nákladoch na likvidáciu nepotrebných vecí v domácnosti. Z brožúrky sa občan dozvie, čo patrí do ktorého odpadu, aké nádoby či kontajnery sa používajú na zber v rodinných domoch a na sídliskách. Spôsob triedenia odpadov je podľa farebnosti zberných nádob - žlté pre plasty, zelené na sklo, modré pre papier a do čiernych patrí zmesový komunálny odpad. Nechýbajú informácie o zákazníckom centre, spaľovni a zberných dvoroch na bezplatné uloženie elektrospotrebičov, pneumatík, žiariviek, monočlánkov a ďalších nebezpečných odpadov.
OLO má dlhodobú zmluvu s magistrátom hlavného mesta o zbere, preprave, zhodnocovaní alebo zneškodňovaní komunálneho a drobného stavebného odpadu. Informácie sú aj na www.olo.sk.

TOKIO - K úniku rádioaktívnej chladiacej tekutiny došlo v jadrovej elektrárni na západe Japonska.
Do kontaktu s ňou prišli štyria zamestnanci, nemalo to však dôsledky na ich zdravie alebo životné prostredie. Oznámila to dnes prevádzkujúca firma.
Incident sa odohral v objekte 1. reaktora elektrárne Takahama v západnej prefektúre Fukui v nedeľu popoludní počas pravidelnej kontroly. Reaktor bol v tom čase mimo prevádzky, uviedla spoločnosť Kansai Electric Power.
Firma len minulý týždeň opätovne spustila výrobnú prevádzku 3. reaktora vo svojej elektrárni Mihama, ktorý uzavreli pred vyše dvoma rokmi po dosiaľ najhoršej nehode v jadrovej elektrárni v krajine. V auguste 2004 pri úniku horúcej vody a pary z poškodeného potrubia zahynulo päť pracovníkov.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů