Čtvrtek, 28. března 2024

V sokolovské chemičce odstraňují staré provozy a ekologické zátěže

V sokolovské chemičce odstraňují staré provozy a ekologické zátěže

Sokolovská chemička Hexion Specialty Chemicals (HSC) odstraňuje z areálu několik provozů, jejichž technologii už přestala využívat. Staré zařízení bylo rozebráno a provozní budovy budou demolovány. Uvolněné plochy zůstanou v rezervě pro případné investice společnosti v budoucnosti. S demolicí starých provozů souvisí také odstraňování starých ekologických zátěží, například sanace kontaminovaného podloží.

Mluvčí společnosti Pavel Kočí sdělil, že do dubna by z areálu HSC měly definitivně zmizet například objekty bývalého provozu výroby alkalických chlorečnanů, kyseliny mravenčí, kompresorovny a generátorového plynu. Náklady na celou akci se pohybují v milionech korun.

Likvidací starých provozů je pověřena firma Dekonta, jež vyhrála výběrové řízení a s těmito akcemi má velké zkušenosti. Na akci se podílí také její smluvní partner APB Plzeň. Na manipulaci s kontaminovaným materiálem byla v areálu vytvořena zabezpečená plocha, kde je ještě před odvozem k závěrečné likvidaci očištěn.

Likvidace starých výroben se vlastního provozu chemičky přímo nedotýká, ale i tak je jistou komplikací. Na omezeném území je nutné manipulovat s desítkami tun materiálu a pohybuje se tady řada stavebních strojů. Podle Kočího se na financování akce podílí také stát. Při privatizaci firmy na přelomu století, kdy ji kupoval koncern Eastman Chemical Company, stát přislíbil hrazení nákladů souvisejících se starou ekologickou zátěží. Týká se to zejména likvidace části kontaminovaného odpadu a sanace podloží.

Staré a nevyužívané objekty odstraňuje sokolovská chemička z areálu už několik let. Vždy ale šlo o jednotlivé stavby. Tak rozsáhlá demolice se zde odehrává poprvé. Změny souvisely především s tím, jak společnost měnila svůj výrobní program. Postupně zrušila například provozy na výrobu karbidu nebo peroxidu vodíku. V současnosti je firma HSC zaměřena výhradně na produkci kyseliny akrylové a monomerů.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů