Čtvrtek, 28. března 2024

Izraelská bariéra chrání palestinské ovce před vlky

Izraelská bariéra chrání palestinské ovce před vlky

Systém plotů a vysokých zdí budovaný Izraelem na palestinském západním břehu Jordánu sice výrazně ztěžuje teroristům pronikání do židovského státu, zároveň už si ale vyžádal krvavou daň ve stádech izraelských farmářů.
Vlci, kteří dosud během zimy putovali z Izraele za potravou na palestinské pastviny, totiž nyní musí lovit na izraelské straně bariéry.
„Vlci se obvykle stahovali na západní břeh, zejména kolem Džanínu se pase hodně stád,“ řekl regionální šéf izraelské ochrany přírody Dror Pevsner britskému listu The Sunday Telegraph (ST), jenž o nečekaném dopadu stavby informoval.
Do severní části palestinských území mířily šelmy nejen z izraelské pahorkatiny Gilboa, ale i ze vzdálenějších Golanských výšin, jež Izrael zabral v roce 1967 Sýrii.

Trasa plotu sleduje příští možnou hranici

„Teď však plot vlky od jejich lovišť oddělil,“ řekl ST další expert Alon Reichmann s tím, že ochranáři se v rámci návratu k přirozenému rytmu přírody snaží prosadit alespoň průlezy pod bariérou, které by dovolily pohyb zvířat, ale nikoli lidí.
Původně byly jako jediný důvod bariéry uváděny bezpečnostní ohledy, loni na jaře ale i premiér Ehud Olmert naznačil to, na co palestinské vedení poukazovalo od samého počátku: že židovský stát nakonec bude trasu bariéry vnímat jako možnou příští hranici mezi dvěma státy – bez ohledu na vyjednávání s Palestinci. Největším problémem plotů a zdí zatím bylo, že stavba na řadě míst odřízla desítky tisíc Palestinců od okolí, ztížila jejich přístup do polí a sadů, ale i třeba do škol. Ekologický aspekt je nyní zmiňován nově. Jak informoval list Ha’arec, v případě jižní části bariéry v okolí Hebronu se ochránci přírody spojili s tamními židovskými osadníky ve snaze změnit trasu v Judské poušti, která je vnímána jako mimořádně cenná oblast.
„Plot naruší i životní prostor zvířat,“ stojí v dopise, jímž se kritici obrátili na regionální velení armády.
Státní úřad pro ochranu přírody v reakci podotkl, že se aktivisté „probudili příliš pozdě“.


Břetislav Tureček

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů