Pátek, 29. března 2024

Vodní elektrárna v Žatci má naději

Vodní elektrárna v Žatci má naději

Povodí Ohře bude o projektu znovu jednat s vedením města * Stavba by mohla začít v říjnu

Státní podnik Povodí Ohře hodlá obnovit jednání o existenci malé vodní elektrárny na Ohři v Žatci. Bývalí zastupitelé města s výstavbou vodního díla u zdejšího jezu nesouhlasili. Nově zvolené vedení města se ale rozhovorům na dané téma nebrání.
Rokování mezi představiteli Povodí Ohře a žatecké radnice by se mělo uskutečnit v dohledné době. „Důvody zamítavého stanoviska minulého vedení města nám nebyly sděleny. Předpokládáme, že nově zvolení zastupitelé nebudou mít proti realizaci stavby větší námitky,“ řekl Právu mluvčí státního podniku Jan Svejkovský.
Úkolem vyjednávačů z Povodí Ohře bude přesvědčit protistranu, že široko daleko není mnoho lokalit tak vhodných na výstavbu malé vodní elektrárny jako u žateckého jezu.
„Dalším argumentem pro výstavbu je využití hydroenergetického potenciálu tohoto jezu pro výrobu ekologicky čisté elektrické energie. Právě využívání obnovitelných zdrojů energie je v současnosti nejen moderní, ale i prozíravé s ohledem na příští generace,“ připomíná Svejkovský.
„Otázkou případné výstavby elektrárny se rada města zatím nezabývala,“ řekl Právu místostarosta Žatce Aleš Kassal.
Elektrárnu na žateckém jezu chtěla před časem postavit také finská společnost Pöyry Environment. Jez ale vlastní Povodí Ohře, které jej nechce prodat. Elektrárnu zde chce postavit samo. „V plánu investiční výstavby počítáme s náklady na výstavbu ve výši 75 miliónů korun,“ konstatuje mluvčí.
Předpokládaný termín zahájení stavby je říjen letošního roku. Doba výstavby, během níž se kombinují stavební a strojně technologické etapy, je plánována na 24 měsíců. „Zahájení zkušebního provozu můžeme tedy nyní směrovat na konec října 2009,“ přibližuje Svejkovský záměr podniku s připomínkou, že veškeré termíny jsou závislé na budoucím jednání se zástupci města Žatec.
Na území spravovaném Povodím Ohře stojí asi 90 soukromých vodních elektráren. Nedávno byla například zprovozněna soukromá elektrárna na nedalekém jezu v Libočanech. Dalších 20 je v majetku povodí a výroba elektřiny z nich tvoří asi jednu třetinu tržeb společnosti.


Karel Otcovský

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů