Středa, 24. dubna 2024

Nové unikátní ekocentrum Sluňákov je už plně funkční

Nové unikátní ekocentrum Sluňákov je už plně funkční

V Horce nad Moravou nedaleko Olomouce bylo včera slavnostně otevřeno nové  středisko ekologické výchovy Centra ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov, o.p.s. Středisko bude sloužit pro krátkodobé i pobytové ekovýchovné programy, ale také zároveň jako ekologická poradna a informační středisko CHKO Litovelské Pomoraví. První frekventanti vzdělávacích programů centrem prošli dokonce už den před oficiálním otevřením. „Zájem je veliký, už teď máme zejména některé programy zamluvené téměř do konce roku,“ říká ředitel Centra Sluňákov Michal Bartoš.

Včerejšího slavnostního otevření se zúčastnila řada významných hostí – například primátor města Olomouce Martin Novotný, náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Sekanina, předseda sněmovního Výboru pro životní prostředí a bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek, poslanec a bývalý olomoucký primátor Martin Tesařík či ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny František Pelc. Středisko desítkám přítomných představil Michal Bartoš a o architektonické finesy se podělil jeden z autorů projektu tohoto unikátního domu Ondřej Hoffmeister ze společnosti Projektil Architekti.

Dům je postaven jako nízkoenergetický - počítá se u něj s energetickou spotřebou pouhých 27,6 kWh/m2.rok. Má originální architekturu, je konstruován jako obydlená terénní vlna plynule zapadající do okolního terénu. Na jih je fasáda prosklená, od severu je objekt chráněn zemním valem – zelenou střechou. Na jižní osluněné straně disponuje polyfunkčním sálem (kapacita 80 – 120 lidí), jídelnou, klubovnou, pokoji pro ubytované (kapacita 42 lidí), bytem správce, administrativním zázemím. Na neosluněné straně je pak sociální zázemí, kuchyně, sklady, technické místnosti, kotelna. Použité materiály jsou tradiční a byly voleny s ohledem na ekologickou přijatelnost (dřevo, sklo, beton, kámen, nepálené cihly aj.). Potřeba dodatečné tepelné energie v zimních měsících je kryta pomocí kombinace biomasy a solární energie. Budova má také oddělené zásobování pitnou vodou od vody užitkové – pro tento účel se využívá dešťová voda.

Ekocentrum leží na 15 hektarech pozemku, který se průběžně celý upravuje pro potřeby ekologické výchovy a zároveň funguje jako lokální biocentrum s meandrujícím potokem či mokřady. Kolem vede také značená cyklotrasa. „Uvažuje se i o vybudování cyklostezky z Olomouce, chtěli bychom tu mít i půjčovnu jízdních kol,“ přibližuje některé z plánů do budoucna Michal Bartoš. Zatím se návštěvníci do centra dostanou z Olomouce autobusy MHD či vlakem a samozřejmě také automobilem.

Výstavba střediska byla zahájena v květnu 2005, v červnu 2006 byla dokončena hrubá stavba, zkušební provoz byl zahájen v listopadu 2006 a plně v provozu je od 15. ledna 2007. Celkové náklady na stavbu i vnitřní vybavení dosáhly téměř 78 milionů korun. Většinu investice zajistilo statutární město Olomouc, zhruba 36 milionů tvořila dotace Státního fondu životního prostředí. Práci ve středisku našlo celkem 11 lidí.

Další informace:

www.olomoucko.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů