Čtvrtek, 25. dubna 2024

U Lipna vyroste vesnice pro turisty

U Lipna vyroste vesnice pro turisty
Na břehu lipenské vodní nádrže vyroste nedaleko Frymburka nová vesnice. Má mít 105 domů se 480 lůžky a klasický šumavský ráz.
Tedy sedlové střechy, stodoly a v okolí louky. Jen místo trvalého bydlení bude hlavně na rekreaci.
Za projektem stojí rakouská developerská společnosti UBM, která do něho v místní části Hruštice, vloží 1,2 miliardy korun. Půjde o jednu z největších jednorázových investic do turismu v zemi.
Nyní se zpracovává studie hodnotící vliv stavby na životní prostředí. V ideálním případě by se mohl investor dočkat stavebního povolení v druhé polovině příštího roku.

Čtyřicet hektarů i přístav
"Je to ale mimořádný projekt. Nelze si myslet, že všechno půjde hladce," nedělá si iluze architekt Martin Krupauer z Ateliéru 8000. Projekt se třeba nelíbí lidem z občanského sdružení Hruštice. Ti tvrdí, že se výrazně zhorší ráz krajiny a kvalita vody v nádrži.
"Koncipujeme to jako kompletně novou šumavskou vesničku, citlivě zasazenou do krajiny," řekl HN Karel Bor z firmy UBM Bohemia. Podle něho díky stavbě čistírny odpadních vod naopak přispěje ke zlepšení vody v Lipně, protože se na ni budou moci napojit i majitelé desítek okolních chat. Celý rekreační park má rozlohu 40 hektarů, ale architekti "zastavují" jen zhruba deset hektarů.
Přilehlý přístav zabere necelý hektar, téměř polovina z toho bude na souši. V areálu bude i nábřeží, restaurace, sportoviště a minimarket. To vše asi pro dva tisíce návštěvníků.
Manažer Bor je přesvědčen, že projekt bude úspěšný i komerčně. "Ještě než jsme koupili pozemky, rok jsme ho posuzovali," vysvětluje. Firma chce české i zahraniční klienty přilákat hlavně filozofií projektu a jeho splynutím s okolní krajinou. "Do domů chceme přenést kus staré Šumavy. Hledáme historické stopy, identické materiály, usazení do terénu. Proto tu nebude ani centrální parkoviště," uvedl architekt Jiří Střítecký při středečním představení projektu.
Podle starosty Frymburka Oto Řezáče se v obci za poslední tři roky vystřídali ruští i arabští investoři, ale nikdo nepředložil tak seriózní záměr, respektující územní plán obce, jako UBM Bohemia. Za ní jsou už třeba pražské projekty Darex, Zvonařka, Anděl City nebo brněnský Velký Špalíček.

Další střediska už nerostou
Zatímco Frymburk obří projekt vítá, krkonošský Špindlerův Mlýn už další stavby rekreačních domů soukromými investory zarazil. Podle územního plánu by kapacita ubytovacích zařízení neměla v obci, kde žije 1300 stálých obyvatel, být vyšší než 9500 lůžek.
Už před dvěma lety jich ale bylo na jedenáct tisíc a další stovky ještě přibyly.
S novými rekreačními domy nepočítá ani nový územní plán Železné Rudy, největšího zimního střediska na Šumavě. V obci s dvěma tisíci obyvatel je v hotelích a penzionech asi 6500 lůžek a další v 300 rekreačních bytech.
To radnice pokládá za dostačující. Zato chce území zatraktivnit novými vleky, sjezdovkami, golfovým hřištěm či lyžařským parkem pro běžkaře.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů