Úterý, 23. dubna 2024

Vichřice zabíjela, škody jsou do milionů

Vichřice zabíjela, škody jsou do milionů
Nebývale silný vítr, který dosahoval síly orkánu, zabil včera v Česku nejméně tři lidi. Desítky dalších utrpěly zranění. Materiální škody jsou obrovské.
Dva mladíci zahynuli ve Vestci nedaleko Prahy v autě, na které se v silném větru zřítil strom. Padající strom zabil také hasiče, který zasahoval ve Slunečné na Českolipsku. U Rakovníka spadl strom na osobní automobil a zranil pět lidí, z toho jednu ženu těžce.
Na Chebsku narazil osobní motorový vlak do spadlého stromu. Jeden z cestujících utrpěl těžké zranění. Podobný případ se stal také v Milíně na Příbramsku - strojvůdce byl zraněn.
Síla větru byla na mnoha místech rekordní. Například na větrné elektrárně poblíž Hory Svaté Kateřiny v Krušných horách naměřili rychlost větru 182 kilometrů v hodině. "Něco takového tady nepamatuji," prohlásil místostarosta obce Petr Pakosta.
Vítr o síle orkánu postihl také hlavní město - v Praze na Karlově dosahoval rychlosti 162 kilometrů v hodině. V Praze 4 převrátila vichřice stavební jeřáb - ten spadl na čtyři zaparkovaná osobní auta. Hasiči pro jistotu evakuovali tři rodinné domy v okolí.

Bez proudu a bez spojení
Prudký vítr kácel elektrické vedení a desetitisíce tisíce lidí v celé republice zůstaly bez dodávek proudu. Například ve středních Čechách výpadky postihly mimo jiné Brandýs nad Labem, Kamýk nad Vltavou, část Rakovníka, Berouna a Příbrami, ale i Mělník a blízké obce.
Tisíce domácností zůstaly bez proudu i v jižní části Táborska a na východě Strakonicka v jižních Čechách.
Krizová situace panovala v ašském výběžku, v Plzeňském kraji chyběl proud nejvíce lidem na Domažlicku.
V celé zemi blokovaly dopravu stovky spadlých stromů. Kmeny blokovaly železniční spoje, na jihu Čech mezi nimi uvízly dva mezinárodní rychlíky i tři osobní vlaky. Kvůli stromům byly neprůjezdné také některé silnice.
Stromy blokovaly provoz také na silnicích. Hasiči odstraňovali stovky pokácených kmenů.
"Řidiči by raději měli zůstat doma, pokud nemusejí vyjet. Vyhýbat by se měli zejména lesním úsekům. Na volných plochách ale zase hrozí, že vítr převrátí auto," varoval pozdě večer operační důstojník jihočeské policie. Na dálnicích D1 a D8 se převrátilo několik kamionů. Mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem vítr smetl přívěs nákladního auta do protisměru, kde se střetl s osobním vozem. Nehoda se obešla bez vážnějšího zranění.
České aerolinie večer kvůli silnému větru zrušily některé lety do postižených evropských měst.
Silný vítr znemožnil i spojení se Saskem. Přerušena byla železniční doprava mezi mezi Děčínem a Drážďanami na trase Praha - Berlín. Mimo provoz bylo i několik silničních hraničních přechodů na severu Čech - například v Rumburku a v Hrádku nad Nisou.
Škody na budovách páchala vichřice prakticky v celé zemi. Jednou z prvních poškozených budov byl už odpoledne kostel v Božím Daru na Karlovarsku.
Hasiči na většině míst tvrdí, že podobné události nepamatují. Například v Praze museli vyjíždět každých deset minut. V Šeberově řešili situaci, kdy spadl strom na dům, na některých křižovatkách museli odstraňovat spadlé semafory.

Marná příprava
Energetický gigant ČEZ vyhlásil v předstihu kvůli očekávané vichřici pohotovost. Větrné kalamity se obával státní podnik Lesy ČR, kterému patří polovina lesů v zemi.
Podle ekologa Bedřicha Moldana je současné počasí součástí globálních změn klimatu. "Dá se očekávat, že podobné katastrofické jevy budou nabývat na intenzitě," řekl Moldan HN. .
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů