Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vichr způsobil v lesích největší kalamitu v historii

Vichr způsobil v lesích největší kalamitu v historii

Hradec Králové - Noční vichr způsobil v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) největší kalamitu v historii firmy. Podle předběžných odhadů poničil vítr nejméně čtyři miliony metrů krychlových dřeva, sdělilo ČTK ministerstvo zemědělství. Vedení LČR podle mluvčího Tomáše Vyšohlída zvažuje, že požádá vládu o vyhlášení krizového stavu v lesích. Finanční škody podnik zatím nevyčíslil. Roční těžba firmy, které patří polovina lesů v zemi, je přes sedm milionů metrů krychlových.

Největší škody LČR zatím evidují na jihozápadě republiky. Přesnější spočítání škod bude podniku trvat přibližně týden, protože do některých lesů se jeho pracovníci kvůli zataraseným cestám nemohou vůbec dostat. K sečtení škod chtějí LČR po uklidnění větru použít i letadla. Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) ČTK řekl, že situace v lesích je vážná. "Ukazuje se, že už teď ten polom je zhruba ze 60 procent celkové roční těžby Českých lesů, takže se dá říct, že jde o kalamitní stav," řekl. Vládě proto navrhne, aby kvůli poničení lesů vyhlásila krizový stav. Kabinet by měl o návrhu rozhodnout ve středu.

Krizový režim by měl umožnit rychlejší a efektivnější odstranění následků orkánu v lesích. "Jednak musíme odstranit polomy, které brání dopravě, a potom musíme nastavit pravidla pro následující rok tak, aby se ta kalamita vytěžila," řekl Gandalovič. Kvůli rychlé likvidaci polomů by proto zakázky na těžbu nemusely podléhat zákonu o veřejných zakázkách.

Vichr způsobil jednotlivé i plošné vývraty, polomy a zlomy. "Množství vývratů bude zřejmě vyšší, neboť půda je promáčená, není zmrzlá a stromy v ní nejsou tak pevně ukotveny," řekl výrobně-technický ředitel LČR Vladimír Krchov. Lidé by do lesů neměli vůbec vstupovat, protože stabilita stromů je vichřicí narušena, a hrozí nebezpečí pádu celých stromů či větví.

Podobně jako státní Lesy ČR postihla velmi silně větrná kalamita také městské a obecní lesy. V Plzeňském kraji jim způsobila škody v rozsahu poloviny až více než 100 procent běžné roční těžby. Vichřice, kterou lesáci z regionu pamatují naposledy v roce 1990, poškodila téměř výhradně smrky.

Nejdříve musí lesníci odstranit havárie na elektrických vedeních a zajistit průjezdnost silnic a cest a přístupnost malých osad a samot. "Následně bude zajištěna průjezdnost lesních cest, které slouží k obhospodařování lesa," řekl mluvčí.

Ve státních lesích se od začátku ledna dřevo netěží, protože firma zatím neuzavřela nové smlouvy s vítězi loňských tendrů na práce v lesích. "O dalším postupu v těžbách s ohledem na nynější kalamitu LČR teprve rozhodnou," řekl Vyšohlíd. Původně LČR plánovaly, že vítězové tendrů začnou po podpisu smluv v lesích pracovat v únoru. Pokud by se popadané dřevo nepodařilo z lesů včas odstranit, může hrozit v průběhu roku přemnožení kůrovce.

S kalamitou se LČR potýkaly i loni. Celkem jim sněhová a větrná kalamita poškodila asi dva miliony metrů krychlových dřeva.

LČR za prvních devět měsíců loňského roku zvýšily hrubý zisk meziročně o 51 procent na 1,7 miliardy korun. Výkony podniku vzrostly o 48 procent na 6,9 miliardy korun.

Noční vichřice výrazně poničila i lesy Krkonošského národního parku. Správa parku odhadla, že orkán poškodil několik desítek tisíc metrů krychlových dřeva, a způsobil tak jednu z největších kalamit v Krkonoších za poslední léta.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů