Pátek, 29. března 2024

Hyundai plánuje v Nošovicích továrnu na recyklaci vozů

Hyundai plánuje v Nošovicích továrnu na recyklaci vozů

V Nošovicích na Frýdecko-Místecku by kromě nového výrobního závodu jihokorejské automobilky mohl vyrůst také recyklační závod. Jediný takový postavila automobilka doposud jen v Jižní Koreji.

 

Na výstavbu recyklačního centra pro vozy Hyundai však zatím neexistují konkrétní plány. Automobilka dosud postavila pouze jediný podobný závod v Jižní Koreji, ten má však pouze omezenou kapacitu. Společnost Hyundai proto plánuje výstavbu dalších recyklačních továren po celém světě a v případě potřeby takového závodu v Česku je připravena ho vybudovat.


Recyklační závod dokáže využít až 80 procent původního materiálu použitého při výrobě. Továrna na demontáž automobilů by tak mohla doplnit výrobní závod, jehož výstavba by měla být zahájena letos na jaře. Přesný termín však dosud není znám. Podle mluvčího Hyundai Motor Copany Petra Vaňka by termín měl být koordinován spolu se slavnostním ceremoniálem zahájení výroby sesterské automobilky Kia v sousedním Slovensku.
Automobilka Hyundai hodlá ve své nová továrně zaměstnat až 3500 lidí. Prvních 600 by mohlo být přijato již v letošním roce. Možnost výstavby recyklačního závodu tak dává naději dalšímu nárůstu počtu nových pracovních míst v regionu.


K výstavbě závodu na recyklaci automobilů se však staví skepticky kontrolní komise Sdružení pro demontáž autovraků ČR, podle níž by taková továrna neměla žádný ekonomický základ. V České republice je totiž přetlak zpracovatelů vraků. Ti navíc narážejí na problém úniku odhlášených aut na černá vrakoviště. Ze zhruba 150 000 ročně odhlášených aut projde dílnami zpracovatelů jen asi 20 000, což nestačí ani pro udržení provozu stávajícího počtu dílen.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů