Čtvrtek, 28. března 2024

Kalamita v lesích dává aspoň naději dřevařům

Kalamita v lesích dává aspoň naději dřevařům
Nikdo z lesníků si ničivou smršť nepřál - ale obrovské polomy paradoxně zachrání většině z nich letošní výdělek. Od počátku roku je totiž těžba v lesích ochromena. Státní podnik Lesy ČR nestihl uzavřít včas smlouvy s firmami, na jejichž službách je závislý. Větrná smršť ze čtvrtka na pátek vše "vyřešila" za úředníky. Teď je prioritou dostat co nejrychleji dřevo z lesa, než se znehodnotí a rozmnoží se na něm kůrovec.
"Je to katastrofa - ale zároveň znamená i tržby pro vlastníky lesa, tím i pro stát, a práci pro nás," říká ředitel České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Jiří Kořínek. Předpokládá však také, že ceny dřeva klesnou.
Podle dosavadních odhadů zničila smršť jen ve státních lesích, jež zaujímají přes polovinu všech porostů, přes pět milionů krychlových metrů dřeva. Už toto číslo představuje třetinu veškeré roční těžby v zemi. Lesníci však čekají ještě horší dopady kalamity. "Může se blížit až deseti milionům kubíků," předpokládá Kořínek. Stejně to odhaduje šéf největší soukromé lesnické firmy CE Wood Ivan Doubrava.
CE Wood začal hned v pátek těžit polomy pro státní podnik Vojenské lesy. Spolu s ostatními teď čeká hlavně na to, až práce zadá klíčový podnik, Lesy ČR. "Kalamitu mohou zvládnout české firmy, nepotřebujeme zahraniční pomoc. Ale Lesy musí jednat rychle," říká Doubrava. Nejlepší metodou je podle něho pronajmout celé polomy jednotlivým firmám, tak jako to udělali Slováci při kalamitě v Tatrách.
Státní Lesy návrh, jak situaci zvládnout, zatím nezveřejnily. Mluvčí firmy Tomáš Vyšohlíd jen uvedl, že kalamita je nejhorší v jejich historii. Lidé by podle něho neměli ještě do lesa chodit, polovyvrácené stromy stále hrozí.
Ministr zemědělství Petr Gandalovič už po včerejší prohlídce polomů řekl, že firmy musí vytěžit padlé dřevo co nejdříve. Požádá proto vládu, aby Lesy mohly při zadávání prací vynechat zdlouhavá standardní výběrová řízení.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů