Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jak šetřit energií, poradí odborníci EkoWATTu návštěvníkům veletrhu Střechy Praha

25.- 27. ledna na Výstavišti v Praze-Holešovicích
	Jak šetřit energií, poradí odborníci EkoWATTu návštěvníkům veletrhu Střechy Praha

Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie EkoWATT srdečně zve na sérii seminářů [1] o úsporách energie a využívání obnovitelných zdrojů v obytných domech, které uspořádá v rámci doprovodného programu na veletrhu Střechy Praha. Zájemci se například dozví, jak lze ušetřit až desítky procent tepla a provozních nákladů na vytápění domu, jak k vytápění využívat alternativní zdroje energie, co je to nízkoenergetický dům či jak snížit další spotřebu energie v domácnosti. Konkrétní otázky budou mít zájemci možnost konzultovat na stánku EkoWATTu [2], který zde bude poskytovat bezplatné odborné poradenství. Veletrh, doprovázený programem o energetických úsporách a obnovitelných zdrojích, se uskuteční 25.- 27. ledna na Výstavišti v Praze-Holešovicích.

Semináře a poradenství EkoWATTu jsou určeny široké veřejnosti, zejména pak majitelům rodinných domů a zájemcům o jejich výstavbu či rekonstrukci. Ti mohou navštívit seminář o tzv. nízkoenergetických domech, které oproti běžným novostavbám, které se u nás v současnosti staví, ušetří zhruba 50 % energie na vytápění [3]. Další ze seminářů se bude věnovat optimalizaci spotřeby energie a provozních nákladů na vytápění u novostaveb a rekonstrukcí rodinných domů. U standardního domu tak lze ušetřit 20 až 40 procent energie a nákladů na vytápění. „Investice do úspor energie, ale nemusí být levnou záležitostí. Pokud zvolíme příliš nákladné opatření, které nepřinese dostatečnou úsporu provozních nákladů, investice se nám v úsporách energie nevrátí,“ upozorňuje Lenka Hudcová, která zájemcům poradí, jak pomocí zateplení domu či změny způsobu vytápění ušetřit také vlastní peněžence. Další semináře budou věnovány úsporným spotřebičům a využívání obnovitelných zdrojů energie – zejména praktickému využití biomasy, tedy dřeva, dřevní štěpky či tzv. peletek pro vytápění domu.

Poradci EkoWATTu budou zájemcům k dispozici po celou dobu trvání veletrhu Střechy Praha, tedy ve čtvrtek 25. a v pátek 26. 1. od 9 do 18hod. a v sobotu 27. 1. od 9 do 17hod ve stánku č. 313 Střední hale.

Další informace:

Doprovodný program veletrhu: www.strechy-praha.cz

Kontakt:                    

Monika Kašparová

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie

Bubenska 1542/6, 170 00 Praha 7

tel:  420 266 710 247, fax: 420 266 710 248

e-mail: monika.kasparova@ekowatt.cz

www.ekowatt.cz  - stránky organizace  

www.energetika.cz - internetový portál se zaměřením na energetiku

EkoWATT, Centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie je nezávislá poradenská organizace, která od roku 1990 let pomáhá občanům, obcím, podnikům a dalším organizacím se zaváděním energetických úspor a s využíváním obnovitelných zdrojů energie. Od roku 1996 poskytuje bezplatné energetické poradenství v rámci sítě Energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS) České energetické agentury. Provozuje dvě poradenská střediska – v Praze a v Českých Budějovicích, která patří mezi nejnavštěvovanější a nejlépe hodnocená v ČR.

Poznámky:

[1]       Semináře EkoWATTu na veletrhu Střechy Praha (Výstaviště Praha-Holešovice)

Nízkoenergetické domy - vize budoucnosti nebo nezbytný standard dneška? (Mgr. František Macholda) – pátek 26. 1. 2007, 10:00 - 12:00, PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL č. II (Pravé křídlo výstavy – balkon)

Úspory energie v rodinných domech - optimalizace spotřeby energie a provozních nákladů u novostavby a rekonstrukce rodinného domu (Ing. Lenka Hudcová) – sobota 27.1.2007, 09.30 - 10:30, PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL č. II (Pravé křídlo výstavy – balkon)

Úspory energie v domácnosti - úsporné spotřebiče, energetické štítkování (Ing. Petr Kalčev) – sobota 27.1.2007, 10:30 - 11:30, PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL č. II (Pravé křídlo výstavy – balkon)

Obnovitelné zdroje energie v ČR - přehled jejich potenciálu a využívání (Ing. Petr Kalčev) – sobota 27.1.2007, 11:45 - 12:45, PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL č. I (Pravé křídlo výstavy – na ploše)

Biomasa a její využití k vytápění domu (Mgr. Karel Murtinger) – sobota 27.1.2007, 12.45 - 14:00, PŘEDNÁŠKOVÝ SÁL č. I (Pravé křídlo výstavy – na ploše)

[2]       Stánek, kde budou energetičtí poradci EkoWATTu poskytovat veřejnosti bezplatné poradenství v oblasti úspor energií a využívání obnovitelných zdrojů, naleznete ve Střední hale jako stánek č. 313.

[3]       Za nízkoenergetický je považován dům, jehož roční spotřeba na vytápění je nepřesáhne 50 kWh na metr čtverečný vytápěné podlahové plochy. Domy tohoto standardu jsou ve vyspělých evropských zemích, jako například v Německu či Rakousku, již zcela běžné. Naopak u nás se v současnosti staví rodinné domy, jejichž roční spotřeba tepla na vytápění se pohybuje kolem 80-120 kWh/m2. Výjimkou však nejsou ani domy se spotřebou kolem 200 kWh/m2. Nízkoenergetických domů se u nás staví zatím jen velmi málo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů