Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 26. až 28. března letošního roku se má v Pekingu konat 3. mezinárodní konference o inteligenční ekologické architektuře a o stavbách šetřících energie a také veletrh jejich technologií a výrobků.
Zmíněnou zprávu dnes uveřejnil náměstek čínského ministra stavebnictví Chou Bao-xing na tiskové konferenci, kterou uspořádala tisková kancelář při čínské Státní radě. Jak bylo oznámeno, zmíněný veletrh společně zorganizovaly ministerstvo stavebnictví, ministerstvo vědy a státní úřad pro ochranu životního prostředí. Velká Britanie, Indie, Světová banka a další mezinárodní organizace se stávají zahraničními sponzory této akce. Chou dodal, že díky uspořádaní této konference, Čína získá zahraniční pokročilou technologii a management, a posílí tvořivou schopnost v oblasti stavebního šetření energií a ekologické architektury.

Brazilské Sao Paulo úplně zakázalo to, čemu říká optické znečištění. Radnice chce svým obyvatelům dopřát reklamami nerušené výhledy na město, píše list International Herald Tribune.
Představte si moderní metropoli, kde neexistuje žádná venkovní reklama: žádné billboardy, žádné blikající neony, žádné plakáty. Pokud to není ve vašich silách, zkuste příští rok zajet do jedenáctimilionového brazilského Sao Paula – tamější radnice se totiž rozhodla úplně zakázat to, čemu říká optické znečištění, a dopřát svým obyvatelům reklamami nerušené výhledy na město, píše list International Herald Tribune.

Ve východočínské provincii Jiangsu bude do r. 2008 realizován cíl sběru a zpracování venkovského odpadu. Tím budou rolníci mít čisté a zdravé životní prostředí.
Na venkově provincie Jiangu se údajně zavede integrované řešení venkovskýého odpadu a bude zakázána jeho libovolná skládka.
Vládní úředník provincie Jiangsu uvedl, že na venkově ročně vzniká 12 milionů tun domácích odpadků. Většina je libovolně uskladněna a hromaděna, což vyvolává nečistotu a zmatek venkovského prostředí.

Nošovicích na Frýdecko-Místecku by do budoucna mohl vedle automobilové továrny vyrůst i závod na recyklaci vozů Hyundai. Konkrétní plány na výstavbu závodu ale zatím neexistují, řekl generální manažer výstavby Hyundai Motor Manufacturing Czech Hjon Sik-pek. Zatím jediné recyklační centrum Hyundai funguje přibližně rok a čtvrt v domovské Jižní Koreji, jeho kapacita je však vzhledem k počtu vyrobených vozidel zanedbatelná. "Pokud se ukáže potřeba takového závodu, jsme připraveni ho postavit," uvedl šéf výstavby nošovické automobilky, která se začne stavět letos na jaře a bude vyrábět až 300 tisíc vozů ročně.

Poté, co záplavy způsobené několikatýdenními dešti zničily či poškodily domovy 52.000 obyvatel v sedmi z devíti departementů Bolívie, vyhlásila vláda země stav národní katastrofy. Informovala o tom v neděli agentura AP s odvoláním na bolivijské ministerstvo civilní obrany.
Počet obětí přírodního neštěstí zůstává nejasný, deník El Deber v provinční metropoli Santa Cruz registruje od prosince sedm mrtvých. Úřady zatím potvrdily jedno úmrtí u ženy, kterou v pátek na jihu země strhla velká voda. Lijáky nejhůře postihují střed a východ země, především departement Cochabamba.

Máte rádi exotiku dalekých zemí? A co byste řekli na to mít takový menší tajemný indonéský prales v centru Zlína? Se vším všudy..! Stromy, keře, vodopády.. možná nějaká ta zvířena, kdo ví..
Konec snění, otevřete oči a radši si zajděte začátkem února do 12. budovy v areálu bývalého Svitu. Tam na vás čeká onen zmiňovaný kousek Indonésie! Výstava roku s názvem Tajemná Indonésie vás určitě dostane!
Jedná o společný projekt cestovatelů Jiřího Hanzelky a Rudolfa Švaříčka. Výstava by měla simulovat skutečné přírodní prostředí včetně tekoucí vody, živých rostlin i zvířat. V jejím prostoru si návštěvníci mohou prohlédnout originály vybavení domorodých chýší, nádobí
i zbraní.
Tajemnou Indonésii mohli lidé vidět již v Plzni, Národním muzeu v Praze i v Bratislavě, kde byla prohlášena za výstavu roku. Část z výstavy byla v minulosti k vidění i v Kroměříži. Výstavu ve Zlíně mohou lidé navštívit ve 12. budově bývalého svitovského areálu od února do května.

Následník britského trůnu, princ Charles, zrušil lyžařský výlet do Švýcarska. Zimních radovánek se zřekl z ekologických důvodů – aby cestováním nepřispěl k vzniku skleníkových plynů a nezhoršil tak globální oteplování planety, uvedl nejmenovaný zdroj z královského paláce.

Landfill gas is generated by the natural degradation of municipal solid waste by anaerobic micro-organisms. Landfill gas-to-energy projects control the migration of explosive gases, treat emissions and can offset tons of sulfur dioxide emissions which would be produced by fossil-fueled power generation. As of February 2006, there were 17 landfill gas recovery facilities operating in New York State. In 2004, these facilities produced approximately 240 million kilowatt hours of electricity. In addition, the Fresh Kills Landfill produced approximately 2,108 million cubic feet of high BTU/pipeline quality gas.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů