Pátek, 29. března 2024

Klánovice bojují za les

Klánovice bojují za les

Část největší lesní plochy v hlavním městě hrozí zničit golfové hřiště. Proti jsou místní obyvatelé i radnice Klánovic. Definitivní rozhodnutí zatím nepadlo, záměr však existuje a obavy místních obyvatel jsou založeny na reálném podkladě.

Nezvratný ekologický zásah do lesní struktury a zároveň zničení části ojedinělé rekreační oblasti. Tak vidí záměr soukromé společnosti Forest Golf Resort Praha na vybudování mezinárodního osmnáctijamkového golfového hřiště v Klánovickém lese většina místních lidí i klánovická radnice.

Výstavbu hřiště však nemohou příliš ovlivnit. Pozemky v lese patří Lesům ČR a územní plán hlavního města navíc s golfem v tomto místě počítá.

„Využití toho prostoru pro golf se dostalo do územního plánu někdy v letech 1994 až 1999. Tenkrát ten záměr zřejmě někoho nadchnul. Dnes už s ním ale nesouhlasí nikdo,“ vysvětlila pražská zastupitelka Eva Tylová (SZ).

Klánovická radnice proto podala na pražský magistrát návrh na změnu územního plánu. Návrh je zatím ve schvalovacím řízení, jeho vyřízení je ale otázkou jednoho až dvou let. „Musíme být trpěliví,“ dodává k tomu Boris Procházka z Občanského sdružení za Klánovický les.

Golfové hřiště by mělo včetně budov zabírat až 160 hektarů Klánovického lesa, částečně by zasahovalo i na území přírodních rezervací Natura 2000 a Blatov. Na většině plochy by se přitom musely vykácet desítky stromů.

„Jakmile se jednou naruší souvislá struktura lesa a odkryje se jeho jádro, sníží se výrazně odolnost stromů. Při vichřici v noci ze čtvrtka na pátek spadlo jen pár stromů. Kdyby ale byly v lese vykácené golfové ranveje, byla by to katastrofa. Příroda nám v tom dává za pravdu,“ říká Procházka.

Přírodě podle Evy Tylové neprospívá ani golfový trávník. „Na první pohled vypadá jako zdravá tráva, ale je ošetřen mnoha druhy herbicidů, aby na něm rostly jen požadované rostliny, a ne třeba pampelišky. A to znamená masivní chemizaci, která může ohrozit i blízké vody,“ domnívá se Tylová.

Obyvatelé okolí Klánovického lesa se svoji odpočinkovou lokalitu rozhodli bránit pomocí petice. Tu zatím podepsalo na 1215 občanů Úval a okolí, 839 občanů Klánovic a 940 občanů z přilehlých městských částí.

Petici proti golfovému hřišti podpořily i radnice Klánovic a Úval a místní organizace Českého svazu ochránců přírody. Podle Tylové ani místní správa Lesů ČR nehodlá pozemek společnosti Forest Golf Resort Praha prodat ani pronajmout. Rozhodnout se však může na vyšší úrovni Lesů ČR.

Kritici záměru upozorňují, že Klánovický les je jediná tak velká rekreační lesní plocha v širokém okolí. Směrem na východ se rozkládá pražská městská zástavba, v ostatních směrech za Prahou je spíše zemědělská půda. „V oblasti Klánovic a Úval se díky lesu podařilo zachovat relativně původní krajinné prostředí,“ vysvětlila Tylová. Společnost už v minulosti koupila v Klánovickém lese malý golfový areál, který zde stál už v dobách první republiky. Tam provozuje cvičnou odpalovou louku. Podle odpůrců se tak snaží místní lidi přesvědčit o tom, že golf oblasti prospěje.

Jana Nováková
Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů