Pátek, 29. března 2024

Naleziště získají Gazprom a Rosněfť

Naleziště získají Gazprom a Rosněfť
Rusko rozdělí veškerá nová podmořská naleziště ropy a zemního plynu rovnoměrně mezi státní společnosti Rosněfť a Gazprom. Tím ještě více omezí přístup zahraničních a soukromých firem do energetického sektoru, uvedl včera ruský list Vedomosti s odvoláním na informované zdroje.
Rozhodnutí o rozdělení nových podmořských nalezišť padlo podle zdrojů minulý týden na schůzce prezidenta Vladimira Putina s vládními činiteli.
Mluvčí ministerstva energetiky, Gazpromu ani Rosněfti zprávu nekomentovali.
O víkendu Putin německé kancléřce Angele Merkelové řekl, že je ochoten jednat s Evropou o energetické bezpečnosti. Evropské země usilují o větší přístup k ruským energetickým zdrojům, zatímco Moskva se snaží pronikat na zahraniční trhy.
Analytici považují poslední rozhodnutí za další projev ruského energetického nacionalismu. Kreml za Putina usiluje o znovuzískání kontroly nad strategickými sektory ekonomiky.
Státní činitelé dávají na ruských podmořských polích, která by měla v budoucnu nahradit naleziště na západní a východní Sibiři, přednost domácím státním podnikům před zahraničními investory.
Nacionalizační trend se může stát brzdou rozvoje energetiky, jak dosavadní zkušenosti ukazují.
"Toto protitržní opatření by mohlo být zhoubné pro rychlost a kvalitu rozvoje podmořských polí, může snížit transparentnost i příjmy do rozpočtu," řekl agentuře Reuters Valerij Nestěrov z firmy Troika Dialog. Podle něho obě státní společnosti nemají dostatečné technologie ani zkušenosti k rozvoji těchto polí.
Gazprom již dvakrát rozpustil zahraniční konsorcia, s nimiž měl spolupracovat na rozvoji obřího plynového pole Štokman.
V důsledku toho se na tomto poli začne těžit nejdříve v roce 2013, to je o deset let později, než se původně očekávalo.
Zrušeno bylo i konsorcium amerických koncernů Exxon Mobil a Chevron, které mělo pracovat na poli Sachalin-3. Toto naleziště chce nyní Rusko dát do nové aukce. Podle nového zákona musí nyní tak velká pole většinově kontrolovat domácí subjekty.
Moskva usilovala i o získání kontroly nad projektem těžby a zpracování zemního plynu Sachalin-2.
Po měsících tlaku úředníků pro životní prostředí prodal britsko-nizozemský koncern Royal Dutch/Shell s japonskými partnery většinu v tomto projektu zemního plynu Gazpromu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů