Pátek, 29. března 2024

Nepříjemná pravda o klimatických změnách Pražany zajímá

Nepříjemná pravda o klimatických změnách Pražany zajímá

Bezmála 600 lidí včera do posledního místečka zaplnilo velký sál pražského kina Světozor. Lidé seděli a postávali i na schodištích podél hlediště a kapacita biografu byla zcela vyčerpána. Řada zájemců odešla s nepořízenou domů od vyprodané pokladny. Na programu byl dokumentární film amerického režiséra Davise Guggenheima Nepříjemná pravda.

Stovky diváků ale nepřišly jen na film, v němž bývalý viceprezident USA Al Gore na svém přednáškovém turné burcuje lidi po celém světě, aby napřeli svoji pozornost k největšímu současnému globálnímu problému lidstva – změnám světového klimatu. Prakticky bez výjimky počkaly i v pozdních večerních hodinách na panelovou diskusi o změnách klimatu a české odpovědi na ně, které se zúčastnil místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík, programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký, koordinátora klimatického programu Centra pro dopravu a energetiku Klára Sutlovičová, senátor Miroslav Škaloud, Martin Cmíral ze společnosti ČEZ a Petr Pišoft z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Debatu moderoval publicista a fotograf Václav Vašků.

„Ten plný sál je pro mě možná nejlepší zprávou posledního týdne. Ukazuje, že česká veřejnost problém klimatických změn vnímá, zajímá se o něj a chce hledat řešení,“ komentoval zájem publika vicepremiér Bursík. V diskusi dodal, že problém klimatických změn je otázkou, kterou se společnost dnes zabývat musí, ať chce či nikoli. Podle Martina Bursíka je odpovědností současné generace, každého jednotlivce, podnikatelů i politiků, aby začali okamžitě jednat. Připomněl mimo jiné závěry zprávy týmu ekonoma Nicholase Sterna, z níž vyplývá, že je třeba začít konat ihned. „Pokud dnes investujeme jediné procento světového HDP do ochrany klimatu, můžeme ten trend zastavit. Za dvacet let už to bude pětkrát dražší, za padesát let může být pozdě a změny budou nevratné,“ varoval Bursík.

„Dnes jsme svědky globálního oteplení o zhruba 0,6 oC. O tom ale debata není. Řekněme si jasně, že jestli nebudeme nic dělat dnes, pak během jednadvacátého století budeme čelit dopadům desetinásobné intenzity,“ doplnil ho Vojtěch Kotecký. Podle senátora Škalouda je třeba se na důsledky změn podnebí připravovat, nelze ale říci, zda na nich nese odpovědnost činnost člověka nebo jde o přirozený proces. „Přesný podíl člověka na změnách klimatu není možné jednoduše stanovit. Kvalifikované odhady, na nichž se drtivá většina vědců shoduje, ale hovoří o tom, že jde o 50 až 60 %. Jde v každém případě o vliv velmi významný,“ odpověděl mu ovšem Petr Pišoft.

Obrazový i zvukový záznam celé debaty by měl být v krátké době k dispozici na stránkách mediálního partnera akce – sdružení Econnect (http://www.ecn.cz). Kino Světozor, které včerejší akci spolu se sdružením Kultura jinak organizovalo, už avízovalo opakování podobné akce zhruba za měsíc.

Další informace:

http://www.climatecrisis.net

Nejbližší projekce filmu Nepříjemná pravda v českých kinech (viz http://wwwdokina.cz):

25. 1., 20:00                České Budějovice, Kino Kotva, Lidická 235

26. 1., 21:00                Praha 7, Bio OKO, Fr. Křížka 15

27. 1., 20:00                Opava, Kino Elektra, Havlíčkova ul.

28. 1., 20:00                Opava, Kino Elektra, Havlíčkova ul.

5. 2., 20:00                  Litoměřice, Kino Máj, Sovova 4

7. 2., 21:00                  Praha 7, Bio OKO, Fr. Křížka 15

13. 2., 19:30                Kutná Hora, Kino Svět, Havířská 403

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů