Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vsetínské obtěžuje zvýšený hluk

Vsetínské obtěžuje zvýšený hluk

VSETÍN - Kvůli hluku, na který si stěžovali obyvatelé z několika městských části Vsetína, nechalo město vypracovat podrobnou hlukovou mapu. Její součástí jsou i návrhy a modelace protihlukových opatření a jejich dopad na okolí.

Nejvíce si na hluk stěžují lidé žijící v lokalitách Rokytnice, ulice Štěpánská a Rybníky, tedy v místech frekventovaných silnic. Studie, která hodnotí hladinu hluku na všech fasádách obydlených budov, ukázala, že většina stížností je oprávněná. Potvrdilo se, že nejvíce jsou zatíženi lidé v Rokytnici, v okolí nadjezdu, na ulici Mostecké a v blízkosti křižovatky u Růžičků. Naopak obyvatelé žijící na Rybníkách v blízkosti silnice I/57 nadlimitním hodnotám hluku vystaveni nejsou, informoval o výsledcích vedoucí odboru životního prostředí Jiří Trezner. Studie rovněž ukázala, že zvýšená hladina hluku obtěžuje zhruba tři stovky osob. Za nadlimitní se přitom v případě staré hlukové zátěže považují hodnoty přesahující ve dne sedmdesát a v noci šedesát decibelů, informovala Eva Urbanovská z hygienické stanice.

Jediným reálným řešením, jak snížit hlukovou hladinu, je podle studie instalace protihlukových oken. Výstavba protihlukových stěn je prakticky ve všech případech technicky nerealizovatelná, neboť stávající prostorové poměry neumožňují vybudovat mezi objekty a komunikací protihlukovou stěnu tak, aby nedošlo k zastínění budov a znemožnění příjezdu k nim, uvádí se ve studii. Stavba protihlukových stěn je však nereálná i z dalšího důvodu. Při modelaci dopadu těchto opatření se potvrdilo, že instalace protihlukových bariér a snížení hlukové hladiny v jedné části města vyvolá kvůli odrazu zvýšení hluku v jiné lokalitě. Počet osob zatížených zvýšenou hladinou hluku by tak v žádném případě neklesl, vysvětlil Trezner.

Výsledky hlukové mapy budou sloužit zejména pro jednání zástupců města se správci komunikací. Když pomineme nejrůznější bariérové stavby, pak i snížení rychlosti na vybraných úsecích, omezení nákladní dopravy, nízkohlučné povrchy komunikací či výsadba vegetace mají významný vliv na snižování hlukové zátěže, podotkl Jiří Trezner.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů