Pátek, 29. března 2024

Bioseno není hlavním „výrobkem“ v EZ

Bioseno není hlavním „výrobkem“ v EZ

Ekologičtí farmáři vyvrací pochybnosti o správném nastavení podpor na ekologické louky a pastviny v Programu rozvoje venkova.

            Svaz ekologických zemědělců PRO-BIO pokládá za důležité uvést na pravou míru vyjádření některých vrcholných představitelů Ministerstva zemědělství ČR, která se v poslední době objevila v médiích. Jedná se především o vyjádření, že hlavním produktem ekologického zemědělství je vzhledem k vysokému podílu luk a pastvin bioseno.

            Průzkumem u našich členů jsme zjistili, že prodej biosena tvoří necelé 1% z celkových tržeb ekologických zemědělců. Na dotaz proč je tento podíl tak nízký, nám farmáři nejčastěji odpovídali, že seno je meziprodukt, sloužící k nakrmení krav a jalovic, když na pastvinách leží vrstva sněhu.

            Největší podíl tržeb je tvořen především prodejem biotelecího, biojehněčího, biomléka a biohovězího masa. Na otázku kde tyto bioprodukty končí, nám farmáři nejčastěji odpovídali v tom smyslu, že tam, kde jim zaplatí nejvíce, tj. mimo Českou republiku. Je paradoxem, že na veřejnost se neustále dostávají pouze informace o tom, že rostou dovozy biopotravin do ČR. Skutečnost je taková, že vývozy se neevidují, ale dovozy se evidují, protože prochází přes maloobchodní síť v ČR. Achillovou patou ekologického zemědělství se tak již dlouhodobě ukazuje nedostatek malých zpracovatelských kapacit, schopných splnit mnohdy až nereálné nároky státní správy na podmínky jejich provozu.

            Jen v loňském roce bylo v naší republice a z našich chovů ocertifikováno v kvalitě BIO více než 51.000 kusů ekologického skotu, z toho  více než 13.000 kusů telat. Dále bylo ocertifikováno více než 13 milionů litrů biomléka vyprodukovaného našimi chovateli. Celková tržní hodnota pouze tohoto úzkého segmentu z celkem 800 druhů českých biopotravin se pohybuje na úrovni více než 1,5 miliardy Kč.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Nemocniční 53

787 01 Šumperk

tel: 583 216 609

e-mail: pro-bio@pro-bio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů