Čtvrtek, 28. března 2024

Uhl opustil Stranu zelených

Uhl opustil Stranu zelených
Publicista a někdejší disident Petr Uhl opustil včera Stranu zelených kvůli svému nesouhlasu s "panskou koalicí", jejímž členem se strana stala. Kabinet, který v pátek získal důvěru, je podle něj produktem politické korupce. Ve veřejném dopise Uhl tvrdí, že zelení nedokážou zmírnit protievropské postoje ODS a do koaličního programu s výjimkou nerozšiřování jaderné energetiky neprosadili nic. Problém vidí také v "asociálnosti" kabinetu.
Předseda Strany zelených a vicepremiér koaliční vlády Martin Bursík ale tvrdí, že ODS mění postoje k ekologickým tématům. Za největší úspěch zelených v koaličním vyjednávání označil kapitolu vládního prohlášení o dopravě. Vláda v ní slibuje omezení jízd kamionů o víkendech a podporu hromadné dopravě a železnici.
Podle Uhla měli ale zelení raději jednat s ČSSD, promarnili podle jeho názoru šanci podporovat z opozice programově bližší vládu. Mohli si přitom na socialistech vymoct ústupky, místo toho dali přednost snaze Bursíka o ekologizaci pravice. Mnoho voličů zelených se proto podle Uhla cítí podvedeno.
Za pohanu státu označil Uhl to, že se stal vicepremiérem šéf lidovců Jiří Čunek, který jako vsetínský starosta vystěhoval romské neplatiče nájemného z centra. "Po etnickém vyhánění části obyvatel Kosova nemají Čunkovy deportace v Evropě obdoby," tvrdí.
Mluvčí zelených Eva Rolečková včera řekla, že Uhlův postoj ke směřování strany je názorem jednotlivce.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů