Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pardubický kraj se pokusí získat peníze na likvidaci starých ekologických zátěží v bývalé chrudimské Transportě. Krajský radní Petr Šilar při dnešním kontrolním dni řekl, že během měsíce připraví žádost o dotaci z evropských fondů, a popsal situaci v areálu.
"Neustále držíme ochrannou bariéru. To znamená, že v místě hranice pozemku je zabráněno dalšímu postupu kontaminantů směrem na obce Dřenice, Medlešice. Udržuje se tam stav kontaminantů na určité úrovni a hlavně se nepouští dále. Řešením je, že dokud se nezmění nebo nevyčistí ohniska, která jsou umístěna pod objekty v bývalé Transpostě, nedojde ke zlepšení. Velký problém je, že na sanaci nejsou zatím finanční prostředky. Navíc majitel pozemku - především zástupce firmy Onivon - odmítá spolupracovat, aby bylo možné sehnat peníze z evropských fondů."

Najväčší netropický prales nachádzajúci sa v Kanade podporila kanadská vláda rozhodnutím o finančnej injekcii vo výške sto miliónov amerických dolárov, čo je viac ako 2,5 miliardy korún. Prales s názvom Great Bear Rainforest sa tiahne od ostrova Vancouver až k Aljaške a rozkladá sa na 64 000 kilometroch štvorcových. Peniaze majú pomôcť pri rozvoji ekoturistiky, ale majú zamedziť aj prílišnému výrubu stromov. Vedci odhadujú, že niektoré stromy v tomto pralese sú staré až 1500 rokov. Prales obývajú indiáni, jeho ničenie však ohrozuje aj život mnohých živočíchov, napríklad medveďa grizlyho, vlkov a púm.

Jak vyplývá z posledních průzkumů, které na svých webových stránkách zveřejnil Ústav zemědělských a potravinářských informací, spotřebitelé stále více nakupují biopotraviny, tedy produkty ekologického zemědělství. K biopotravinám, produktům vyrobeným výhradně ekologickým, k přírodě, člověku i ke zvířatům šetrným způsobem, si spotřebitelé postupně hledají cestu. Stále více z nich se snaží stravovat zdravěji, ale také přispívat ke zlepšování životního prostředí. Jak dokazují statistická čísla, zájem o biopotraviny v naší populaci vzrostl o 25 až 30 % během uplynulých tří let. V loňském roce Češi utratili za biopotraviny celkem 350 miliónů korun, což není číslo nikterak vysoké a je jen pouhým necelým jedním procentem z celkové spotřeby potravin.

Kladno - Bývalo to centrum sportu a oddechu v kulise panelovým domů, nyní však areál bývalého koupaliště ve Francouzské ulici v Kladně přípomíná spíše veřejnou skládku. Původní areál už připomínají jen kostry převlékáren a bazén zasypaný sutí. Všude se povaluje sklo a nepořádek, a protože je volně přístupný, je velkým lákadlem pro místní děti a teenagery. Koupaliště bylo v provozu naposledy asi před patnácti lety, ale v tomto havarijním stavu je až poslední dva roky. Město mělo již před nějakou dobou zájem tento areál pronajmout, bohužel se ale nenašel zájemce. äV letošním roce bychom chtěli tyto prostory zrekultivovat na park se zelení. Vše je ale otázkou rozpočtu, který bude schválen dnes odpoledne,ô sdělil první náměstek primátora Miroslav Bernášek.

Do Galerie Zázvorka v Novém Městě nad Metují na Náchodsku můžete zajít na výstavu nazvanou Člověk a příroda, kterou pořádá Český svaz ochránců přírody Jaro Jaroměř a další organizace. Součástí výstavy bude i doprovodný program. Ve čtvrtek 25. ledna v 17 hod. zahájí výstava přednáškou Davida Čípa, 15. února je na programu přednáška pro školy Jak (ne)pomáhat přírodě. Expozice je přístupná do 25. března.
U Zázvorky 1210, tel.: 491 470 331, www.muzeum-nmnm.cz

Jednotný trh, Schengenská smlouva nebo evropská měna dokazují, že idea jednotné Evropy je živá. To však neplatí o vzdušném prostoru nad Evropou, zde hranice mezi členskými státy zůstávají stále pevně vymezeny. Veškerý letecký provoz je regulován národními předpisy. V evropském vzdušném prostoru je 58 center pro kontrolu leteckého provozu. Ty používají 22 různě kompatibilních softwarových systémů. Výsledkem je plýtvání leteckým palivem, neboť letadla nyní létají v koridorech, které nevedou po přímce, ale vedou letadla ke svému cíli oklikou. Sjednocení evropského nebe by vedlo k zásadnímu snížení emisí skleníkových plynů z leteckého provozu. "Uskutečnění projektu jednotného evropského nebe představuje největší projekt Unie na ochranu před globálním oteplováním," uvedl Wolfgang Mayrhuber, generální ředitel společnosti Lufthansa. Zavedení tohoto projektu v praxi by znamenalo omezení emisí CO2 o 8 až 12 %.

Čína oznámila plán vystavět v chudé, ale slunečné severozápadní provincii Kan-su největší solární elektrárnu na světě. Budování elektrárny o výkonu 100 megawattů potrvá pět let. Projektanti vybrali město Tun-chuang, které se může pochlubit 3362 hodinami slunečního svitu ročně a má kvalitní infrastrukturu. Čínská ekonomika, která patří společně s indickou k nejrychleji se rozvíjejícím na světě, bojuje se stále stoupající potřebou energetických zdrojů. V současné době 70 % energetické spotřeby země zajišťují tepelné elektrárny. Alternativní zdroje by měly mimo jiné ulevit tlaku na životní prostředí. V současné největší sluneční elektrárně na světě v Lipsku funguje 33 500 solárních panelů o výkonu pět megawattů.

Evropská komise udělila společnosti Goodyear grant v oblasti výzkumu a vývoje, aby podpořila její iniciativu vyvinout pneumatiku s velmi nízkým valivým odporem z ekologických zdrojů. Grant 3 mil. eur je součástí programu EU "LIFE-Environment". Na tomto projektu Goodyear úzce spolupracuje s italskou společností pro výzkum Novamont a německým výrobcem automobilů BMW.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů