Úterý, 16. dubna 2024

Magistrát porušil dohodu s občanskými sdruženími, nepozval je na důležité jednání o Pankráci

Magistrát porušil dohodu s občanskými sdruženími, nepozval je na důležité jednání o Pankráci

PRAHA – Pražský magistrát porušil svůj slib občanským sdružením, že je přizve na všechna jednání o dostavbě Pankráce. Když však do Prahy přijela představitelka UNESCO Irene Weisen-von Ofen, jednali s ní úředníci v rezidenci primátora Pavla Béma za jejich zády. Pozvali pouze vybrané architekty, představitele Národního památkového ústavu a zástupce investorské společnosti ECM, která chce na Pankráci postavit kritizované mrakodrapy. Občanská sdružení Arnika, Ateliér pro životní prostředí, Občanská iniciativa Pankráce a Pankrácká společnost viní magistrát z toho, že vědomě obchází veřejnost a jde investorům na ruku.

 

„Jsme pravidelně v kontaktu s magistrátním Odborem kultury, cestovního ruchu a památkové péče. Jednání se zástupkyní UNESCO před námi úřad záměrně zamlčel,“ tvrdí Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Zatímco primátor Pavel Bém pozval do své rezidence představitele developerské společnosti ECM, veřejnost a občanská sdružení zůstali za dveřmi. Uspořádaný kulatý stůl nemohl probíhat vyváženě ani dospět k objektivním závěrům. O budoucí podobě Prahy stále rozhoduje úzká skupina úředníků a politiků, kteří vycházejí vstříc investorům. Praha ale nikomu z nich nepatří. Šanci vyjádřit svůj názor musejí dostat i občané. Praktiky magistrátu jsou odsouzeníhodné,“ uvedl Skalský.

 

Občanská sdružení chtějí na zítřejším zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy uplatnit prostřednictvím poslankyně Strany Zelených Petry Kolínské interpelaci. „Ředitel městských památkářů Jan Kněžínek by měl přede všemi vysvětlit, proč záměrně obchází občanská sdružení a veřejnost,“ míní předsedkyně Občanské iniciativy Pankráce Marie Janoušková. „Dostavbě Pankrácké pláně se věnujeme více než patnáct let. Přístup magistrátu a komunálních politiků se za tu dobu ale vůbec nezměnil. Nejvíce energie věnují úřady stále odhánění veřejnosti od rozhodování a zatajování informací,“ dodala Janoušková.

 

Jednání se zástupkyní UNESCO Irene Wiesen-von Ofen o výstavbě mrakodrapů na Pankrácké pláni se konalo 10. ledna v rezidenci primátora Pavla Béma. „Ačkoliv šlo zřejmě o neformální setkání, protože paní von Ofen nemá mandát Centra světového dědictví projednávat s Prahou problematiku mrakodrapů, jeho cílem nepochybně bylo přesvědčit zástupkyni UNESCO  o vhodnosti projektu ECM. Svědčí o tom výběr účastníků schůzky, mezi nimiž nebyl žádný z kritiků ´Pražského Manhattanu´,“ řekl Skalský. Ten magistrát podezírá z toho, že chtěl zřejmě využít příležitosti před tím, než se Irene Wisen von-Ofen zúčastní jednání UNESCO o  výstavbě nových dominant v historických městech, které se má konat v ruském Sankt Petěrburku.

 

Plánovanými mrakodrapy na pražské Pankrácké pláni se UNESCO začalo zabývat v roce 2006 na popud občanských sdružení . Ředitel Centra světového dědictví Francisco Bandarin potvrdil, že Česká republika porušila své mezinárodní závazky. O výrazných novostavbách, které by mohly narušit historické panorama stověžatého města, totiž musí Česká republika předem informovat UNESCO a požádat o nezávislou mezinárodní expertizu, což se v případě Pankráckého „City“ nestalo. Celá problematika se bude zřejmě probírat také na nadcházejí konferenci o ochraně panoramat historických měst, která začíná 29. ledna v ruském Sankt Petěrburku. Kdy se UNESCO k pražským mrakodrapům jednoznačně vyjádří, zatím není známo.

 

 

 

Přílohy

 

 

1) Tisková zpráva pražského magistrátu o jednání s UNESCO (10. 1. 2007)

https://www.praha.eu/portal/dt?action=content&provider=JSPTabContainer

 

 

2) Výňatek ze zápisu z jednání občanských sdružení ze zástupci pražského magistrátu (9. března 2006)

 

Náměstek Burgermeister přislíbil, že v komunikaci s Ministerstvem kultury nalezne v nejbližší době obecný mechanismus, jak postupovat v případech sporných staveb v Praze, a zasadí se o to, aby Česká republika nebo Hlavní město Praha v nejbližší možné době kontaktovali UNESCO a požádali o nezávislou expertizu projektů na Pankrácké pláni.

 

Pan Kněžínek přislíbil, že bude občanská sdružení včas informovat o připravovaném příjezdu zástupců UNESCO do Prahy, kteří přijedou v souvislosti s vyhodnocováním výroční monitorovací zprávy. Občanská sdružení mají výslovný zájem o setkání se zástupci UNESCO.

 

V případě zájmu Vám celý zápis zašleme e-mailem (2 strany).

 

 

3) Informace o konference UNESCO v Sankt Petěrburku

http://events.unesco.org/

 

SPOLEČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA ATELIÉRU PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, OBČANSKÉ INICIATIVY PANKRÁCE, PANKRÁCKÉ SPOLEČNOSTI A ARNIKY – CENTRA PRO PODPORU OBČANŮ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů